Az X-akták készítője a jövőbe látott?! David Duchovny kitálalt

MOZI HÍREK – David Duchovny elmagyarázta, hogyan jósolta meg látszólag az X-akták kitalálója, Chris Carter a jövőt…

 

 

David Duchovny elmagyarázta, hogy az X-akták készítője, Chris Carter „szinte látnok volt”, amikor olyan sorozatot alkotott, amely a későbbiekben szorosan leképezte azt a világot, amelyben most élünk. Egy olyan időszakban, amikor az internet úszik az összeesküvés-elméletekben, amelyek különösen az utóbbi években váltak nyilvánvalóvá, mindenki hajlandó elhinni, hogy valaki figyel, a kormányok félrevezetik a nézőket, egyszóval, hogy „az igazság odaát” (hiteles fordítással „odakint”) van. Duchovnynak nem okoz gondot elhinni, hogy ez az a világ, amelyben Fox Mulder három évtizeddel ezelőtt élt.

Az X-akták Fox Mulder és Dana Scully FBI-ügynökök munkájára összpontosított, akik olyan ügyeken dolgoztak, amelyek ellenszegültek a szokásos nyomozási módszereknek és a racionális magyarázatoknak. A sorozat során Muldert az összeesküvés-elméletekbe vetett hite vezérelte, amelyek az idegenek inváziójának kormányzati eltussolásáról és a megmagyarázhatatlan jelenségek igazságának a nyilvánosság elől való elrejtésén dolgozó kétes ügynökökről szóltak. Míg 1994-ben mindez az emberek többsége számára kissé távolinak tűnt, az internet elterjedése lehetővé tette, hogy az ilyen elméletek olyan módon elharapózzanak és növekedjenek, hogy az X-akták világa nagyon közel állt ahhoz, amiben mi élünk.

Duchovny a The Timesnak a sorozaton való munkásságáról beszélve elmondta, hogy szerinte az a valóság, amelyben az alkotó Chris Carter elképzelte a karaktereit, nagyon gyorsan olyan valósággá vált, amelyben mi is élünk. A következőket mondta:

„Mulder a világot az összeesküvésen keresztül szemlélte, és ez akkoriban a peremvidék volt. Ez már nem tűnik annyira szélsőségesnek. Ez tényleg az a világ, amit [az X-akták alkotója] Chris Carter már majdnem 30 évvel ezelőtt megjósolt. Ebben az esetben szinte látnok.”

„Szerintem az összeesküvések gondolata többnyire csak a lustaságból fakad.”

 

David Duchovny szerint az X-akták sosem a jövőt akarta megmutatni

 

Egyértelmű, hogy mindig is voltak olyanok, akik hajlandóak voltak elhinni bármilyen összeesküvés-elméletet, amit a társadalom sötét zugaiban felfedeztek. Ám az internet lehetővé tette, hogy a hasonló elképzelésekkel rendelkező emberek összejöjjenek, és egymás hitét táplálják, ugyanolyan spekulációkban és összeesküvésekben, mint amilyenekben Fox Mulder gyakran elveszett az X-akták 11 évada alatt.

Az X-akták megjelenésekor még csak egy sci-fi horrorsorozat volt, amely sötét rejtélyekkel és izgalmas kalandokkal kívánta szórakoztatni a nézőket, amelyekben idegenek és szörnyek szerepeltek. Ahogy Duchovny utalt rá, bár a sorozat legtöbb fantasztikus eleme talán csak fantázia maradt, a kormányzati eltussolások, a rejtett tervek és az „igazságot” kereső emberek központi témái olyan dolgok, amelyek ma már megkerülhetetlen részei a világnak.

A világ változása az X-akták első adása óta, sőt, akár csak a 2018-ban befejeződött felújítás óta eltelt hat év alatt is, enyhén szólva is érdekessé teszi a sorozat új rebootját, amelyet a Fekete Párducot jegyző Ryan Coogler készít. Hogy a sorozat konspiratív magja hogyan fog megállni egy olyan világban, ahol az összeesküvés-elméletekben való hit a mainstream részévé vált, az majd kiderül, ha a franchise újragondolása a következő években a képernyőkre kerül.

Forrás: The Times

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."