X-Men Origins: Wolverine Uncaged Edition – 15 éve nem volt ilyen Rozsomák akció-kalandjátékunk és 10 éve még ezt is elvették tőlünk! [RETRO – 2009]

RETRO – Itt Deadpool & Rozsomák, az új Wolverine film és nonszensz, hogy a Marvel’s Wolverine még sehol, ha pedig épkézláb Wolverine-játékot szeretnél, akkor egészen a 2009-es X-Men Origins: Wolverine Uncaged Editionig kell visszamenned. Ja, de azt is buktad, mert legálisan jelenleg sehol sem kapható, és még régi Xbox 360-as lemezek sem működnek az új konzolokon! Pedig ez az akció-kaland anno büntetett! Hogy miért? Kis visszaemlékező cikkünkből megtudhatod…

 

2009-ben, 15 éve robbant be boltokba a Raven Software filmes adaptációja, az X-Men Origins: Wolverine: egy olyan ultrabrutális akció-kalandjáték beat-em-up, amilyen manapság, a woke és a PC korszakában már elképzelhetetlen lenne. Sajnos, már ez sem lehet a „miénk”: miután az Activision és a Marvel közötti szerződés lejárt (és átkerült a Sony-hoz), ezt a játékot minden webáruházból leszedték (Steamen kint sem volt), és hiába van meg akár csak az Xbox 360-as verzió is, eredetiben, ez még csak el sem indul a modernebb Xboxokon! Szóval PC-n muszáj letorrentezned, a konzolokon pedig az ősrégi Xbox 360/PS3 konzolok valamelyike és az Ebay-en méregdrágán megvásárolható eredeti lemezes verziókkal játszhatsz csak – miközben itt az új Rozsomák film, a Deadpool & Rozsomák, de az új Wolverine-játék megjelenésétől még évekre vagyunk! No de milyen volt maga a játék?

 

 

A főszerepben: Hugh Jackman!

 

A kilencvenes évek végén és a 2000-es évek elején a Soldier of Fortune című véres kommandós FPS-sorozatáról, illetve a szintén 2009-es Wolfensteinről elhíresült Raven Software (mely manapság a Call of Duty egyes részeit fejleszti) az ugyanabban az évben mozikba került azonos című X-Men Origins: Wolverine (X-Men kezdetek: Farkas volt a hivatalos magyar címe) alapján készítette játékos adaptációt, amelyben a címszereplő Rozsomákot irányíthattuk. Az X-Men Origins: Wolverine-t jól kidolgozott, nyers és brutális erőszak jellemezte, ennek köszönhetően pedig a szokásos átlagos, vagy gyenge filmes adaptációknál lényegesen jobbra sikerült. A játékra jellemző erőszak azért nem teljesen öncélú, hiszen tökéletesen illeszkedik az eredeti képregényhős és filmes adaptáció kegyetlen világába is.

A játék sztorija részben követi, részben kiteljesíti a film eseményeit. Hősünkkel, a Hugh Jackmanre tökéletesen hasonlító Wolverine-nel többek között Afrika dzsungelében, az Alkáli tó rejtett bázisán, egy hatalmas kaszinóban és más helyeken is járhatunk. Amellett, hogy állandóan egyre agresszívabb és veszélyesebb ellenfeleket intézünk el, különböző – nem túl bonyolult – logikai feladványokat is meg kell oldanunk.

Emellett olyan Marvel világból ismerős ismertebb gonosz karakterekkel is meg kell küzdenünk, akik a filmben nem szerepeltek, pusztán a változatosság kedvéért kerültek bele a Wolverine-be. Bár ez remek ötlet, a készítők sajnos kidolgozott koncepció nélkül erőltették bele őket a sztoriba, így nem egészen világos, hogy hősünknek miért kell velük megküzdenie.

X-Men Origins veszi a film eseményeit, hozzáad egy csomó háttértörténetet, és belehelyez téged az egyetlen és megismételhetetlen Weapon X megtépázott fehér trikójába. Az X-Men filmek előtt játszódó játék bemutatja Logan időszakát, amikor Stryker parancsnokkal és Sabretooth-tal dolgozott, különféle zavaró küldetéseken vett részt, elszakadt a csapattól, és egyszemélyes bosszúhadjáratba kezdett. Magam is tisztelettudó geek vagyok, ezért a történeti elemeket itt be is fejezem; nem akarom elrontani a film élményét azoknak, akik kerülték az előzetes véleményeket.

 

 

Olyan ez a két karom, amilyennek én akarom!

 

Wolverine fegyvere természetesen a kezeiből kiálló két híres fémkarom, amellyel óriási pusztítást tudunk okozni. Maguk a karmok sohasem sérülnek és bármilyen ellenségen, vagy tereptárgyon keresztül tudjuk vágni magunkat ezekkel.

Mint az ilyen játéknál megszokott, az ellenség megsemmisítésére rengeteg ütéskombinációt felhasználhatunk, de a legkeményebb és legszórakoztatóbb támadástípus, amikor Rozsomákkal távolról rontunk rájuk. Ahogy szinteket lépünk, úgy teszünk szert újabb és újabb kombinációkra és speciális támadástípusokra. Magukat a támadásfajtákat is fejleszthetjük később, így Wolverine tulajdonságainak tökéletesítése a játék egyik legélvezetesebb része.

Az X-Men Origins egyébként egy meglehetősen egyszerű irányítási sémát követ. Van egy könnyű támadás, egy nehéz támadás, blokkolás és ugrás az alapoknál, és emellett kiegészítésként az említett Rage mozdulatok. Vannak kombinációk a könnyű és nehéz támadásokhoz, ha meg akarod tanulni őket, de szó szerint beugorhatsz egy ellenségekkel teli szobába, és tetszés szerint váltogathatod a gombokat, és gond nélkül levághatod a karjaikat és lábaikat, nem volt túl nehéz ez a játék már akkoriban sem.

 

 

Ma sem folyik ki a szemed tőle?

 

A játék grafikája összességében PC-n és konzolokon egyaránt kellemesnek mondható, de azért 2009-ben sem tartottam kiemelkedőnek. A dzsungeles részek látványosak, viszont az épületbelsőkben lévő szobák, nagyobb termek és folyosók már akkori szemmel sem voltak elég részletesen kidolgozva.

Szóval a grafika már akkor sem volt egy nagy durranás, a játék nagy erőssége viszont, hogy magát Hugh Jackmant hallhatjuk a címszereplő Wolverine-ként. Ráadásul úgy, hogy a sztár hangját nem a filmből kölcsönözték, hanem új felvételeket készítettek vele! Ez azért egy ilyen kaliberű filmsztár esetében már akkor sem volt két cent… És ha már Jackmant megemlítettük, akkor a másik főszereplő, a napjainkban is szintén elég népszerű Liev Schreibert is meg kell említeni, aki Wolverine nagy antagonistája volt.

Maga sztori csak nagy vonalakban követte a filmet, de egy ilyen beat-em-uphoz képest így is egészen korrekt volt, bár az átvezetők már akkor sem voltak animációs szépségversenydíjasok, és Hugh Jackman is csak nevetne rajtuk manapság.

Ha az iskolában felelne a Wolverine, akkor egy szolid négyes osztályzatot érdemelne: szórakoztató és aránylag jól kidolgozott akciójátékkal van dolgunk, amely jól idomul az eredeti filmhez. Nagy kár érte, hogy ilyen ostoba licenc-problémák miatt teljesen eltemették, csak reménykedhetünk, hogy egyszer kikerül ebből a „tetszhalott” állapotból.

-Herpai Gergely „BadSector”-

Pro:

+ Brutális és véres akciójelenetek
+ Kidolgozott kombinációs támadások és speciális mozdulatok
+ Hugh Jackman és Liev Schreiber szinkronhangjai

Kontra:

– Gyorsan ismétlődő játékmenet
– Lineáris pályatervezés, egyszerű
– A belső területeken már 2009-ben is egyszerű grafika


Kiadó: Activision

Fejlesztő: Raven Software

Stílus: Akció-kaland, beat-em-up

Megjelenés: 2009. május 1.

X-Men Origins: Wolverine Uncaged Edition

Játékmenet - 7.8
Grafika - 7.7
Történet - 8.4
Zene/hangok - 8.3
Hangulat - 8.5

8.1

KIVÁLÓ

Az X-Men Origins: Wolverine Uncaged Edition egy brutális és szórakoztató akciójáték, amely méltó a képregényhős híréhez, illetve az eredeti filmhez, amely alapján készült. A játékmenet repetitív, de a karakterek és a harci mechanikák élvezetesek, különösen a Hugh Jackman által életre keltett Wolverine szerepében. Sajnos a játék már nem érhető el hivatalosan a piacon licencproblémák miatt.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu