Az Amazon Games főnöke olyat mondott az AI használatáról videójátékokban, ami sokkolta az iparágat!

TECH HÍREK – Christoph Hartmann az Amazon Games-től támogatja, hogy a mesterséges intelligencia helyettesítse az emberi teljesítményt a videójátékokban…

 

 

A videójáték-ipar a hétvégén heves vitába keveredett a mesterséges intelligencia (AI) játékfejlesztésben való alkalmazásáról, különösen a szinkronszínészettel és az előadás rögzítésével kapcsolatban. A fő felbujtó? Christoph Hartmann, az Amazon Games vezetője, aki olyan sikerekről ismert, mint a New World és a Crucible, amire senki sem emlékszik igazán.

Hartmann nemrég kifejezte támogatását a mesterséges intelligencia fokozottabb integrációja mellett a videójátékok gyártásában, miközben látszólag elvetette a szinkronszínészek fontosságát, az internet kollektív bosszúságára.

Egy nemrégiben adott interjúban Hartmann megosztotta elképzeléseit, miszerint az AI segíteni fog a videójáték-fejlesztési folyamat racionalizálásában és a gyártási idők csökkentésében. Úgy vélte, hogy az AAA-játékok jelenlegi ötéves fejlesztési ciklusa túl hosszú. Azt javasolta, hogy az AI segíthetne ezt körülbelül három évre lerövidíteni. Ez szerinte több iterációt és potenciálisan alacsonyabb költségvetést tenne lehetővé.

Hartmann negatív megjegyzéseit a szinkronszínészettel kapcsolatban – miszerint „A játékokban nem igazán van színészi játék” – , kritika érte pontatlansága miatt.

Valamint azért is, mert elveti a szinkronszínészek és a motion capture-előadók fontos szerepét a modern játékfejlesztésben.

Ez a kijelentés különösen érzékeny időszakban hangzott el, mivel a játékiparban számos szinkronszínészt képviselő szakszervezet, a SAG-AFTRA tagjai sztrájkolnak. A szakszervezet tagjai jobb védelméért küzdenek, különösen az emberi előadókat potenciálisan helyettesítő mesterséges intelligencia-technológia alkalmazásával kapcsolatban.

Hartmann megjegyzései nem is állhatnának távolabb az igazságtól. Az elmúlt évek legtöbb kritikusok által elismert és kereskedelmileg sikeres játékát dicséretben részesítették a szinkron és motion capture miatt. Az olyan címek, mint a The Last of Us Part II, a God of War: Ragnarök és a Baldur’s Gate 3 mind elismeréseket kaptak a szinkronszínészi és motion capture munkájukért.

El tudod képzelni, ha AI helyettesítette volna Ashley Johnsont Ellie szerepében a The Last of Usban? Vagy vajon Kratos mára ikonikussá vált „boy” szava ugyanúgy visszhangozna és visszhangozna, ha nem Christopher Judge szólalt volna meg?

 

Mire lehetne még használni az AI-t az Amazon Games-főnök szerint?

 

Harmann nem elégedett meg a mesterséges intelligenciával és a teljesítményrögzítéssel kapcsolatos megjegyzéseivel és nézeteivel. Azt is felvetette, hogy a mesterséges intelligencia különösen hasznos lehet a játékok lokalizációjában, ami potenciálisan több nyelv támogatását teszi lehetővé a játékokban. Bár ez valóban növelheti a hozzáférhetőséget a játékosok számára világszerte, figyelmen kívül hagyja a hivatásos fordítók és szinkronszínészek árnyalt munkáját a játékok különböző kultúrákhoz és nyelvekhez való igazításában.

Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy belássuk, hogy a játékfejlesztés emberi tényezője – legyen szó akár a szinkronszínészetről, akár a motion capture-ről vagy más aspektusokról – része annak, hogy a nagyszerű játékokat meghatározó emlékezetes karakterek és élmények szülessenek.

Egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia játékfejlesztésbe való integrálása továbbra is vitatott kérdés. Ez a belátható jövőben is így marad. Míg a Hartmannhoz hasonló támogatók a hatékonyság növelésének és a kreatív opciók bővítésének lehetőségét látják benne, sokan joggal fejezik ki aggodalmukat a munkahelyek esetleges megszűnése és a játékok minőségére gyakorolt hatás miatt. A jelenleg zajló SAG-AFTRA sztrájk rávilágít a helyzet súlyosságára és arra, hogy a videójáték-iparnak alaposan meg kell fontolnia, hogyan használja fel a mesterséges intelligenciát.

Az iparág legnagyobb kiadói számára most az a kihívás, hogy megtalálják a módját annak, hogyan lehet egyensúlyt teremteni a mesterséges intelligencia lehetséges előnyei között, miközben megőrzik azokat a pótolhatatlan emberi elemeket, amelyek a videójátékokat ilyen erőteljes és szeretett médiummá tették.

Forrás: IGN

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu