Elhunyt a legendás James Earl Jones – így emlékezett meg róla egyik legkedvesebb színésztársa!

MOZI HÍREK – 93 éves korában elhunyt James Earl Jones, Darth Vader és Mufasa hanga, egy igazi mozis legenda.

 

 

93 éves korában elhunyt a nagyszerű, bariton hangú színész, James Earl Jones. Szeptember 9-én, 2024. szeptember 9-én hunyt el csendben otthonában, a New York állambeli Dutchess megyében. Jones csaknem hét évtizedes karrierével olyan örökséget hagyott maga után, amely szinte páratlan a kortársai között, és amely a színpadon és a képernyőn egyaránt elterjedt. Számos filmszerepe mellett azonnal felismerhető hangját sokan szerették, hiszen ő keltette életre a Csillagok háborúja gonosztevőjét, Darth Vadert, valamint Mufasát a Disney 1994-es animációs klasszikusában, Az oroszlánkirályban.

Jones 1931-ben született a Mississippi állambeli Arkabutlában, és fiatalabb korában súlyos dadogása leküzdésére talált rá a színészetre. Miután leküzdötte beszédhibáját, Jones beiratkozott a Michigani Egyetemre, ahol drámát tanult, és hamarosan elismerést szerzett első erőteljes alakításaiért, amelyeket Shakespeare-darabokban nyújtott. Ez nagyon hamar oda vezetett, hogy a színész megtalálta az utat a Broadwayre, ahol 1958-ban a Sunrise at Campobello című darabban debütált. Alig több mint egy évtizeddel később Jones Tony-díjat nyert Jack Johnson szerepéért A nagy fehér reményben.

Jones 1970-ben a legjobb színésznek járó Oscar-jelölést is kiérdemelte, amikor A nagy fehér reményt filmre vitték.

 

James Earl Jones filmes karrierje kifogástalan volt

 

Jones filmes karrierje 1964-ben kezdődött, amikor Lothar Zogg hadnagyot alakította Peter Sellers Dr. Strangelove című szatirikus vígjátékában. Hamar hírnevet szerzett magának, mint megbízható előadóművész, olyan korai szerepekben, mint az 1976-os The River Niger, vagy Malcolm X megformálása A legnagyobb ökölben 1977-ben. Azonban mély, tekintélyt parancsoló hangja volt az, ami a legismertebb szerepéhez vezetett – egy olyanhoz, amihez nem is kellett megjelennie a vásznon.

1977-ben ő adta Darth Vader hangját a Csillagok háborújában. Dermesztő komolyságot kölcsönzött a karakternek, akit széles körben minden idők legnagyobb filmes gonosztevőjének tartanak. A Star Wars-saga egyik legmeghatározóbb karaktereként a sorozat öröksége mindig is összefonódott Jones-szal, hiszen bármennyi új gonosztevő is jelent meg az elmúlt öt évtizedben, Jones hangja Vaderként mind fölöttük áll.

Jones az 1980-as években és az 1990-es években is szerepelt a filmvásznon, többek között olyan emlékezetes szerepekben, mint az Amerikába jöttem (1988), a Baseball álmok (1989), a Vadászat a Vörös Októberre (1990) és A grund (1993). Jones azonban egy másik generáció ikonjává is vált, amikor az 1994-es Az oroszlánkirályban Mufasának kölcsönözte a hangját. Míg hangja a Csillagok háborújában Vader fenyegetését adta, addig Az oroszlánkirályban egy bölcs, fenséges és mindenekelőtt atyai karaktert alakított. Ezt a szerepet Jones 2019-ben újra eljátszotta, amikor visszatért, hogy új párbeszédeket rögzítsen a Disney „élőszereplős” remake-jéhez.

 

 

James Earl Jones

 

 

Jones később is elvarázsolta a közönséget

 

Jones továbbra is rendszeresen szerepelt a nagy- és a kisképernyőn egyaránt, a vígjátékoktól a drámákig és a kettő között minden műfajt lefedve. Amellett, hogy vendégszerepelt olyan tévésorozatokban, mint a Frasier, a House és természetesen az Agymenők, későbbi filmjei között szerepelt a 2013-as Gimme Shelter, a 2014-es Brooklyn legmérgesebb embere. Darth Vader hangjaként is visszatért a Zsivány Egyesben és a Star Wars IX. Epizód: Skywalker felemelkedésében. Utolsó filmes szereplése a Jaffe Joffer király szerepének megismétlése volt az Eddie Murphy főszereplésével készült Amerikába jöttem folytatásában.

 

Mark Hamill és sokan mások emlékeznek James Earl Jones-ra

 

Ahogy az várható volt, James Earl Jones szomorú halála azonnali szeretet- és tisztelgéshullámot váltott ki a közösségi médiában. A színész rajongói és kortársai egyaránt megosztották gondolataikat és fájdalmukat egy igazi hollywoodi nagyság elvesztése miatt. Az elsők között volt Jones Star Wars-sztártársa, Mark Hamill , aki Luke Skywalkert játszotta a Jones által megformált Darth Vader mellett. Egyszerű, szívszorító posztja – „Nyugodj békében, apu” – nem is lehetett volna tökéletesebben találó.

A legendás James Earl Jones nem csak saját, de minden generációjának egyik legnagyobb és legmeghatározóbb színésze volt. Nem meglepő tehát, hogy oly sokan akarták kifejezni veszteségüket az interneten, egyszerre ünnepelve Jones életét és karrierjét, és megjegyezve, hogy olyan színész volt, aki pótolhatatlan. Ebbe még a NASA is bekapcsolódott, aki arra emlékeztetett mindenkit, hogy töltsön egy kis időt azzal, hogy a csillagok felé néz, hogy útmutatást kapjon.

Hétfőn egy ünnepség keretében a Cort Színházat átnevezték az ikonikus színészről, James Earl Jonesról. Ő a második afroamerikai, akit ez a megtiszteltetés ért. Rob Minkofftól, Az oroszlánkirály társrendezőjétől kezdve Octavia Spencer színésznőig számos olyan sztár, akivel Jones úttörő hollywoodi karrierje során együtt dolgozott, vagy akit inspirált, megosztotta saját gondolatait és érzéseit. Minkoff „hatalmas embernek és színésznek” nevezte Jonest, aki „elment, de soha nem felejtik el”.

Wendell Pierce, a The Wire szereplője úgy méltatta őt, mint „a művésziesség, a tisztesség, a kreativitás és a méltóság élő megtestesülését”, valamint őt említette okként, amiért színész lett. Colman Domingo is csatlakozott ehhez az érzéshez, mondván, hogy Jones „mestere volt a mesterségünknek”.

Forrás: Variety, X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."