Meghökkentő bírságot kapott a The Walking Dead az USA-ban – ráadásul nem ők az elsők!

MOZI HÍREK – A hatóságok úgy ítélték meg, hogy a The Walking Dead ezzel a megmozdulással „farkast kiáltott”…

 

 

A The Walking Dead sorozat elkövetett egy apró, ám a következmények szempontjából mégis veszélyes óvatlanságot. A világ sok országában működnek különböző vészhelyzeti jelző rendszerek, amelyek gyakran egyedi hang- és fényjeleket is használnak. Például az Egyesült Államokban is van ilyen, ahol a hatóságok olyan óvatosan bánnak vele, hogy szankcionálják azokat, akik meggondolatlanul használják.

Ebbe beletartoznak az olyan film- és televíziós stúdiók is, mint az AMC, amelynek akár 104 ezer dollárt is kellett fizetnie, amiért a The Walking Dead egyik epizódjában sugárzott riasztást. Részletesebben: a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) pofonja egy olyan pillanatra vonatkozott, amely a kilencedik évad 10. epizódjának elején történik, amikor a TWD-ben visszautazunk a zombiapokalipszis kezdeteihez, és bepillantást nyerhetünk a sorozat egyik kulcsszereplőjének akkori eredettörténetébe.

 

„Ezek olyan figyelmeztetések, amelyek segíthetnek életeket menteni”

 

A hatóság indoklása szerint a szóban forgóhoz hasonló sikersorozatokban és filmekben való sugárzása segíti a speciális hangkód elterjedését a közönség körében. Attól tartanak, hogy a lakosság érzéketlenné válik a sugárzására, „ami miatt az életmentő figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyják”, vagy azért, mert a hang zavaró számukra, vagy mert elegük van a hallásából. Ezért előnyben részesítik, hogy a használatukra vonatkozó monopóliumot az illetékes szerveknek tartsák fenn, súlyos büntetésekkel sújtva azokat, akik ezt megszegik.

„A vészjelző rendszer hangjainak jogosulatlan használata aláássa magát a rendszert, és jelentős veszélyt jelent a közbiztonságra.”

„A mögöttes politika nem csak a vészjelző hangok nem megfelelő továbbítása idején a hallgatók esetleges zavarára korlátozódik; a Bizottság arra is figyelmeztet, hogy a szimulált hangok jogosulatlan – kereskedelmi vagy szórakoztató célú – használata >>farkast kiáltó<< vagy >>riasztási fáradtság<< hatáshoz vezethet” – írja az FCC nyilatkozatában.

 

Nem a The Walking Dead az első, akit megbírságoltak

 

Ha egy másik példát is szeretnénk, érdemes megnézni, mi történt Az ifjú Sheldonnal (The Young Sheldon), az Agymenők (The Big Bang Theory) előzménysorozatával. A családi sitcom első évadának egyik epizódjában egy közelgő tornádóra figyelmeztető hangot játszottak le, ami miatt a Szövetségi Kommunikációs Bizottság 272 ezer dolláros büntetéssel sújtotta őket. Jimmy Kimmel talkshow-ja, a Jimmy Kimmel Live! szintén 395 ezer dollárt volt kénytelen kifizetni egy hasonló helyzet miatt 2019-ben.

A The Walking Dead univerzum október 3-án tér vissza a The Walking Dead: Daryl Dixon második évadával, amelyben Melissa McBride visszatér legendás karakterébe Carol Peletierként Norman Reedus oldalán.

Forrás: Xataka

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."