Activision Blizzard-felvásárlás: az amerikai kormány megakadályozhatja az üzletet?!

Nagyon úgy tűnik, hogy az FTC (Federal Trade Commission, az Egyesült Államok szövetségi kereskedelmi bizottsága) jogi úton akadályozhatja meg az Activision Blizzard-üzletet.

 

 

A Politico új jelentése szerint az Egyesült Államok szövetségi kereskedelmi bizottsága „valószínűleg” trösztellenes pert kezdeményez. Céljuk, hogy megakadályozzák a Microsoftot az Activision Blizzard felvásárlásának végrehajtásában. Ezt az FTC működését bennfentesen ismerő források állítják, akik szerint a hatóság vizsgálati stábja „szkeptikus” a vállalatok érveivel kapcsolatban.

A valószínűség azonban nem jelent garanciát: az FTC biztosai még nem találkoztak a Microsoft és az Activision ügyvédeivel, és nem is szavaztak hivatalos panaszról. Az FTC nem kívánta kommentálni a Politico jelentését.

A bizottság a jelenlegi elnök, Lina Khan vezetése alatt megfogadta, hogy szigorúbban lép fel a nagy technológiai vállalatok fúzióival és felvásárlásaival szemben. Ezt már az Nvidia ARM felvásárlására tett sikertelen kísérletével is bizonyította. Az FTC az év elején kezdte vizsgálni a Microsoft és az Activision közötti üzletet, amikor azt bejelentették.

Az Activision esetleges felvásárlása a Microsoft részéről talán a legforróbb téma volt az idei játékipari hírekben. Attól függően, hogy kire hallgatunk, vagy egy szeizmikus változást jelentene a videójátékok üzletvitelében, vagy egy viszonylag kisebb hatalmi változást a három nagy játékkonzolgyártó között. Egy FTC-per azonban hatalmasat szólna, és jelentősen hosszabb ideig akadályozná az üzlet véglegesítését. Vagy akár meg is hiúsíthatná azt.

A Microsoft ügyvédei nagyjából azzal érveltek, hogy egyetlen játéksorozat nem tud egy játékkonzolt megalapozni vagy megtörni, míg a Sony ügyvédei nemrég azt állították a brit versenyhatóságnak, hogy a konkurens franchise Battlefield „nem tud lépést tartani” az Activision Call of Dutyjával.

Nemrég az is kiderült, hogy a Microsoft tíz éves szerződést ajánlott a Sony-nak. Ez garantálná, hogy a Call of Duty a PlayStation konzolokon is megjelenik. Ez a Sony számára rosszabb esetben elég hosszú időt adna arra, hogy maga fejlesszen ki egy megfelelő Call of Duty-versenytársat. Ugyanakkor a Sony nyilvánosan nem sokat nyilatkozott erről.

Forrás: Politico

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu