Mi lehet a titka a John Wick-filmek lehengerlő akciójelenteinek? A rendező elárulta!

MOZI HÍREK – Chad Stahelski, a John Wick rendezője meghatározta a franchise akcióstílusát.

 

 

Chad Stahelski rendező a John Wick-franchise esetében a realisztikus harcművészetet, az autósportot és a lőfegyvereket szerette volna ötvözni egy kis hollywoodi varázslattal. Stahelski hosszú és mozgalmas kaszkadőrkarrierje után (Keanu Reeves dublőre volt a Mátrix-trilógiában) a rendezés felé fordult. David Leitch-csel közösen alkották meg a John Wick-univerzumot.

Stahelski rendezte a sorozat mind a négy filmjét, amelyeket hihetetlen kaszkadőrmunkájuk és harci koreográfiájuk miatt dicsérnek.

Stahelski nemrég leült a Colliderrel, hogy beszéljen a közelgő Hegylakó rebootról. A John Wick-filmek rendezői munkájáról is kérdezték. A beszélgetés során Stahelski elárulta, hogy mi az általános célja a franchise sajátos akcióstílusával. A rendező elmondta, hogy a filmekben a legtöbb verekedés és lövöldözés tiszta kitaláció. A közönség már túlságosan hozzászokott ahhoz, hogy ez teljesen megváltozzon. Ennek eredményeképpen Stahelskinek össze kellett olvasztania a realizmusra való törekvését a túlstilizált akciókoreográfiával, amit a közönség reálisnak tart. Stahelski így nyilatkozott:

„A legtöbb néző esetében a legtöbb, amit a lövöldözésekről vagy autós üldözésekről tud – mert a legtöbbünk nem vesz részt lövöldözésekben, autós üldözésekben vagy kardpárbajokban – , azt a filmekből tanuljuk. Amit ezek a filmek mutatnak, az 95%-ban baromság. Nem verekedhetsz meg 50 fickóval puszta kézzel, hogy azután elsétálj, de szórakoztató. Ez a vágyak beteljesülése.”

„Szóval a John Wick, tudjuk, hogy egy rajzfilm – tudom, hogy nem az -, de mi is jól szórakozunk rajta. De taktikai újratöltéseket csinálunk, megpróbálunk tűzmanipulációkat csinálni, olyan dolgokat, mint a profik, a katonák. Közben meg jól szórakozunk vele, érted?”

 

A színészek kiképzése a John Wickhez sok időt vesz igénybe

 

A John Wick-filmek kulisszák mögötti tréningklipjei majdnem olyan népszerűek, mint maguk a filmek. A főszerepben Keanu Reeves egy visszavonulásból visszatérő egykori bérgyilkost alakít. Stahelskinek pedig különböző harcművészeteket kellett gyakorolnia a színésznek, lőfegyverekkel kellett dolgoznia, és fel kellett frissítenie a kaszkadőrvezetést, hogy meggyőzően alakíthassa a karaktert. Az eredmény: a filmben az akciók 90-95%-át Keanu Reeves végzi.

Habár a rajongók csak a közösségi médián keresztül láthatnak bepillantást a tréningbe, Stahelski elárulta, hogy egy színész felkészítése egy kaszkadőrmutatványokkal teli szerepre hosszú és fáradságos folyamat.

„A színészek nem különböznek tőled. Ha NBA kosárlabdázóvá kell válnod, meg tudnád csinálni három hét alatt? Meg tudnád csinálni három hónap alatt? Meg tudnád csinálni három év alatt? Mégis rajtunk van a teher, hogy úgy tűnjön, mintha ők lennének a világ legjobbjai, akik valaha éltek.”

Végül a befektetés megtérült. A John Wick-filmek forradalmasították a modern akciófilmes műfajt. Epigonok egész hullámát indították el, mint például az Atomszőke (Atomic Blonde) és a Tyler Rake (Extraction) franchise. Stahelski dicsérte Reeves szerep iránti elkötelezettségét. A rendező arra is rámutatott, hogy Keanu Reeves közel egy évtizede alakítja a karaktert, ami éveket adott Stahelskinek arra, hogy tökéletesítse a színész képernyőn mutatott technikáját. Stahelski kifejtette:

„Nem hiszem, hogy értitek, hogy ez mennyi időt vesz igénybe. Használhatunk néhány filmes trükköt, kaszkadőrdublőröket, szerkesztői munkát. De a nap végén még mindig hinni kell benne. Ám amikor Keanu Reevest látod forgatni a fegyvert, az Keanu Reeves. Amikor Keanut látod vezetni, Keanu az, aki vezeti az autót. Ehhez több mint tíz év kellett, hogy eljussunk erre a pontra.”

Forrás: Collider

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."