David Lynch mesélt súlyos betegségéről – vajon végleg felhagy a filmrendezéssel?!

MOZI HÍREK – David Lynch elmondta, milyen az élete a tüdőbetegséggel, amely miatt még az otthonát is alig hagyhatja el…

 

 

David Lynch elárulta, hogy „a sokéves dohányzás” miatt tüdőtágulatot (emfizémát), vagyis krónikus tüdőbetegséget diagnosztizáltak nála.

A hollywoodi filmrendező, aki a Twin Peaks című sikeres misztikus tévésorozat, a Dűne, a Kék bársony és egy rakás másik legendás film mögött állt, azt mondta, hogy a diagnózis ellenére „kiváló formában” van, és „soha nem fog nyugdíjba vonulni”.

A Sight and Sound című brit filmes magazinnak adott interjújában a 78 éves férfi elmondta, hogy a betegség befolyásolja a mozgékonyságát, ami azt jelenti, hogy a jövőben csak távolról tud majd filmeket rendezni. Lynch most az X-en, korábban Twitteren tette közzé, hogy diagnózisa a dohányzási szokásaiért fizetendő „ár”, de elárulta, hogy két évvel ezelőtt leszokott.

Az emfizéma a COPD vagy krónikus obstruktív tüdőbetegség egyik formája. Akkor fordul elő, amikor a tüdőben lévő légzsákok károsodnak. Fő tünetei a légszomj, a tartós mellkasi köhögés, a gyakori mellkasi fertőzések és a zihálás. A légzési problémák idővel fokozatosan súlyosbodnak. A COPD fő oka a dohányzás, bár az állapot néha olyan embereket is érinthet, akik soha nem dohányoztak.

„Azt kell mondanom, hogy nagyon élveztem a dohányzást” – írta – „de ennek az élvezetnek ára van”.

Lynch elárulta: annak ellenére, hogy együtt kell élni ezzel az állapottal, azt mondja, „tele van boldogsággal”, és megköszönte a rajongóknak az aggodalmukat. Lynch karrierje során tíz játékfilmet rendezett, köztük az Oscar-díjra jelölt Mulholland Drive-ot, a Kék bársonyt és Az elefántembert.

Utolsó filmes projektje a Twin Peaks harmadik évadának rebootja volt Twin Peaks: A visszatérés címmel, amelyet 2017-ben mutattak be az Egyesült Államokban. Legutóbbi munkája egy musical volt az énekes Chrystabellel.

Forrás: Sight and Sound, X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu