Michael Keaton legfélelmetesebb filmje?! Ez a mozi sok gyermek számára életre szóló traumát jelentett

MOZI HÍREK – A kevéssé ismert Michael Keaton-filmet 1998-ban családi karácsonyi moziként mutatták be, de sikerült elborzasztania a célközönségét (meg mindenki mást is…)

 

 

Mielőtt Michael Keaton karrierje megszakadt volna, majd a Birdmannek köszönhetően jött a reneszánsza, a Beetlejuice-ban vagy a Batmanben nyújtott alakításainak köszönhetően nagyon divatos színész volt. Azonban nem minden szerepe volt jó. Az egyik legrosszabbnak pedig kétségkívül a Hóbarát (Jack Frost) bizonyult. Alig két évvel korábban Arnold Schwarzenegger Jack Lloyd oldalán nagy sikert aratott a Hull a pelyhes (Jingle All the Way) című családi kalandba. Így 1998-ban egy új karácsonyi filmet kerestek. Még a kis Anakin Skywalker is szóba került, hogy ebben a filmben is szerepeljen, ami végül nem valósult meg.

A Hóbaráttal azonban nem az a baj, hogy fel akart ugrani a karácsonyi filmek szekerére. Hanem egy olyan megközelítési probléma, amit még ma is nehéz megérteni. A Hóbarát egy dráma. Egy karácsonyi dráma, ha úgy tetszik, de dráma. A történet arról szól, hogy egy apa halálos autóbalesetet szenved. Ezután hóember formájában visszatér, hogy újra találkozhasson a fiával. Már az elején van egy probléma: ha családi közönséget keresnek, egyetlen gyerek sem akarja látni a szülője halálát.

 

 

Jack Frost / Michael Keaton

 

 

Való igaz, hogy az olyan darabokban, mint Az oroszlánkirály vagy a Bambi, hasonló történt. Ám ott nem ez jelenti a történet központi elemét. Itt a hóember figuráját arra használják, hogy az apa-fiú viszonyban elmélyedjenek (az apa kicsit hanyag, mindent egybevetve), bemutatva néhány vicces pillanatot, és pont amikor kezdenéd élvezni, megint jön a dráma!

A film érzelmileg erős a kicsik számára, annál is inkább, mert a vége tragikus, valamint helyenként abszurd.

Nincs olyan gyerek, aki ne törne ki könnyekben egy ilyen szomorú film után. Legalábbis a következő napokban azon fog aggódni, hogy a szüleinek ne legyen balesete. Csak a felnőttek élvezhetnék a filmet. Ráadásul az sem segített, hogy a hóember – valószínűleg nem szándékosan – egy kissé félelmetesre sikerült, főleg mozogás közben. Jó móka lehet egy hóemberes zombihorror, de nem a piciknek…

Habár később a kazettás kiadás elért bizonyos sikereket, a mozikban csúnyán megbukott a kasszáknál. A 85 millió dolláros gyártási költségből mindössze 34 millió dollárt hozott. Pedig nem minden rossz, hiszen Michael Keaton tud megható alakítást nyújtani, és Joseph Cross, a gyermekszínész is jól játszott. Ám akárhogy is nézzük, ez egy elvetélt ötlet volt, aminek a forgatókönyvig sem lett volna szabad eljutnia, nemhogy a mozikba…

Forrás: KQED

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."