Elhunyt Kris Kristofferson színész-countryzenész, a Konvoj és a Penge-filmek sztárja

MOZI HÍREK – 88 éves korában elhunyt Kris Kristofferson, az ikonikus countryénekes, a Penge, a Konvoj és a Csillag születik sztárja.

 

 

Elhunyt a legendás countryzenész, Kris Kristofferson. 88 éves volt. A sztár termékeny zenei és színészi karriert futott be, többek között Barbra Streisand mellett szerepelt a Csillag születik (A Star Is Born, 1976) című filmben, és szerepelt Wesley Snipes Penge-trilógiájában is. A szomorú hírt a sztár családja az Instagramon osztotta meg egy üzenetben, amelyben elárulták, hogy Kristofferson szombaton hunyt el. A közleményben ez állt:

„Nehéz szívvel osztjuk meg a hírt, hogy férjünk/apánk/nagyapánk, Kris Kristofferson békésen elhunyt szombaton, szeptember 28-án otthonában. Mindannyian annyira áldottak vagyunk a vele töltött időért. Köszönjük, hogy ennyi éven át szerettétek őt, és amikor szivárványt láttok, tudjátok, hogy mindannyiunkra mosolyog.”

Habár Kristofferson leginkább ikonikus country énekes/dalszerzőként ismert, a filmvásznon is nagyszerű karriert futott be. Attól a pillanattól kezdve, hogy színészként debütált az 1971-es Dennis Hopper-filmben, a The Last Movie-ban, nagyon gyorsan komoly reputációra tett szert a filmek világában is.

 

 

Kris Kristofferson

 

 

Kris Kristofferson karrierje

 

Az 1936-ban, a texasi Brownsville-ben született Kristofferson az akadémiai vagy katonai pályafutás helyett inkább Nashville-ben kergette kreatívabb életről szőtt álmait. A country zene világában olyan slágerekkel alapozta meg magát, mint a „Me and Bobby McGee”, a „Help Me Make It Through the Night” és a „Sunday Mornin» Comin« Down”. Filmes debütálása után azonban egyértelművé vált, hogy egy másik út majdnem olyan erősen hívja, mint a zene, és alig két évvel a The Last Movie-ban való szereplése után megtalálta az áttörő szerepet a Pat Garrett és Billy, a kölyök című filmben.

Kristofferson soulos hangjának és robusztus külsejének kombinációja hamarosan számos más szerephez is elvezette, például Martin Scorsese Alice már nem lakik itt (Alice Doesn’t Live Here Anymore) című filmjében. Legismertebb szerepét a Csillag születik (A Star is Born) 1976-os változatában játszotta. A Barbra Streisand mellett egy megfakult rocksztárt alakító Kristofferson a szerepéért elnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe-ot, és a 70-es és 80-as években egyre több filmszerep jutott neki.

 

 

Kris Kristofferson

 

 

Széles körben ismert filmje még, főleg Európában, az 1978-as Konvoj (Convoy).

A kamionos bosszúthriller máig sok rajongó kedvence a műfajban. Miközben Kristofferson továbbra is a film és a zene világában is tevékenykedett, az 1990-es és 2000-es években számos olyan zsánerfilmben játszott, amelyek egy új generáció számára is kedveltté tették. Ezek közül a legnagyobb az 1998-as Marvel-film, a Penge volt, amelyben ő játszotta az egyik főszerepet, mint a zord vámpírvadász Whistler, aki Wesley Snipes címszereplőjének, Daywalkernek a kiképzéséért felelt. A Penge II-ben és a Penge: Szentháromságban is feltűnt. További említésre méltó filmek, amelyekben Kristofferson ebben az időszakban játszott, Mel Gibson Visszavágó (Payback) című akcióthrillere, valamit Tim Burton A majmok bolygója remake-je. Összesen több mint 100 filmben és tévésorozatban szerepelt karrierje során.

Akár összetett karaktereket alakított a filmvásznon, akár zenei projekteket szállított szólóban és olyan country szupergroupok tagjaként, mint a The Highwaymen, vagy akár Stephen Kinggel dolgozott együtt a Ghost Brothers of Darkland County című musicalen, Kristofferson 2021-es visszavonulásáig fáradhatatlanul dolgozott. Utolsó élő fellépésére a floridai Sunrise Theatre-ben került sor 2020-ban.

Forrás: Instagram

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."