A Samsung hatalmas fejlesztési befektetéssel szeretné uralni a processzorpiacot!

TECH HÍREK – Vajon meg tudja ezzel verni a TSMC-t a félvezetők terén?

A Samsung 10 évre szóló, 116 milliárd dolláros befektetést tervez, hogy ez idő alatt teljesen átvegye az uralmat, mint a világ legnagyobb processzorgyártó cégje – írja a Bloomberg. A koreai cég már eddig is az élen járt, ami a mobil memóriachipeket illeti és a Bloomberg arról ír, hogy a félvezetők gyártása terén a 2018-as bevételeik háromnegyedét a félvezetők gyártása jelentette. Ami azt jelenti, hogy bár most nagy eséllyel elég nagy érvágás lehet a Samsungnak, hogy az összehajtható telefonja egyelőre ekkorát bukott, ugyanakkor a bevételei legnagyobb forrása mégis csak a belső chipek és alkatrészek profitja.

Jelenleg ezen a piacon a TSMC-vel (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) kell a piacon megküzdeniük, amely olyan nagyobb cégek számára gyárt chipeket, mint az Apple. A Samsung ebből a piacból is szeretne magának egy szép nagy szeletet, ugyanakkor saját chipeket is akar gyártani, hogy például megverje a Qualcommot, amelynek a Snapdragon processzorai jelentős mértékben képviseltetik magukat az Androidos okostelefonokban, beleértve a Samsung saját termékeit is az USA-ban.

A Huawei és az Apple szintén fejlesztett már régebben saját, belső processzorokat is, a Kirin 980 és az A12 Bionic-kal, amelyek a P30 Pro-ba és az iPhone XS-be kerültek bele. A Samsung Exynos mobilprocesszora is már évek óta itt van, de képtelen volt a Huawei és az Apple agresszívabb fejlesztési ciklusát követni.

Nem kevés új munkahelyet teremt majd a Samsung saját hazájában az befektetéssel: egész konkrétan 15.000 új kutatói és fejlesztői pozícióra várnak majd magasan képzett embereket.

Hozzá kell azért azt is tenni, hogy A TSMC arányosan, nagyjából egy év alatt költ ennyit fejlesztésre, amely egy durván 10 milliárdos összeg. Szóval bár a Samsung befektetése is tekintélyes összeg, koránt sincs biztosítva, hogy ezzel megszerzik a chipgyártás piacának legelső pozícióját.

Forrás: Bloomberg, The Verge, 3DJuegos

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu