Csökken Kínában a szürke konzolpiac: négy éven belül már a legális eladások lesznek előnyben!

Kell még pár év, mire a kínai konzolpiac kiheveri a tiltást, ami több generációra elvágta a hivatalos piacot az országban.

2000-ben lett hivatalosan betiltva a konzolos játékok és így a konzolok is, és 2015 júliusáig érvényben is maradt a Kínai Kommunista Párt tiltása. Így a PlayStation 2, a Nintendo GameCube, az Xbox és a PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii hivatalosan nem is volt nagyon kapható az országban, ami többszáz millió potenciális vásárlóval és ebből adódóan nagy lehetséges profittal rendelkezik.

A Niko Partners elemzése szerint 2018-ban a konzolokból és az arra megjelent játékokból 2018-ban 767,1 millió dollárnyi pénzforgalom keletkezett, és 2019-ben ez az adat +11%-os előrejelzéssel 851,1 millióra fog ugrani. Ez a növekedési trend 2023-ig fenn is fog az előrejelzés szerint maradni. Addigra már 1,5 milliárd dollárnyi pénzforgalmat fog generálni a kínai piac, és ennek 1/4-e lesz hardveres, míg a maradék 3/4-e lesz szoftveres értékesítésből. A Niko szerint addigra már megjelenik a következő generációs PlayStation (PlayStation 5?) és Xbox (Project Scarlett) is, továbbá addigra a Nintendo Switch is hivatalosan kapható lesz az országban.

Igen ám, de ott a szürke piac. A nem hivatalos értékesítés, amikor „platóról leesett” konzolokat lehet eldugott helyeken megvenni. Nos, 2018-ban az így eladott konzolok száma még 280 ezerrel több volt mint a hivatalos, legális értékesítés révén megvetteké. 2019-re a Niko még nem jósol nagy váltást (szürkepiac: 670 ezer, itt -30 ezer; legális: 510 ezer, itt pedig +60 ezer), de 2023-ra már messze a legális értékesítésből lesz több a piacon (1,13 millió vs. 360 ezer).

A Nintendo Switch kínai elterjedésével biztos, hogy nagyon megindulhat a kínai piac, ami ki tudja, hogy hol tartana, ha a 2000-es betiltásra nem került volna sor? Bele sem merünk gondolni, hogy mennyire megváltozhatott volna mára a konzolok piaca a világon.

Forrás: Gamesindustry

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)