Devotion: a Harvard egyetem megmentette a jövő generációinak

A Devotion elég szépen megosztotta a kínai Steam-felhasználókat – a fejlesztőcsapat emiatt nagy slamasztikában is volt.

A Red Candle a Facebookon jelentkezett a bejelentéssel. (Tajvanon nincs blokkolva a Facebook. Kínában igen.) Bocsánatot kértek, mert szerintük az utóbbi egy évben a közönségük aggódott értük, és bár a jelenlegi helyzetük még mindig nem a legjobb, a csapat aktív és semmi sem változott. Ugyanolyan szenvedéllyel fogják fejleszteni a játékokat mint eddig, de beismerték, hogy az előző év számukra nagy megpróbáltatás volt.

Röviden összefoglaljuk: a túlélő horror műfajú Devotion-t erősen kritizálták a kínai Steam-felhasználók (mondjuk itt még kérdéses, hogy a Steam nemzetközi változata meddig is lesz elérhető az országban – már régóta tervezi a Valve a helyi változatot, erről írtunk is), ugyanis a játékban kritizálták a kínai elnököt, Xi Jinpinget. (Röviden: Micimackóhoz hasonlították – ezt pedig a kínai állampárt által felügyelt sajtó gyorsan cenzúrázza. Arrafelé nem éppen szerencsés ezzel a hasonlattal élni…) Volt egy easter egg is, ami egy talizmán volt… és bár ezzel még önmagában semmi gond nem lenne, a talizmán minden kínai (mármint a Kínai Népköztársaságban élő!) embert megátkozott. Ezért pedig a kínai játékosok lehúzták a Devotiont, a fejlesztőknek pedig bocsánatot kellett kérniük – ők azt mondták, hogy a prototípusból benn maradt ideiglenes (placeholder) művészeti elem volt az, ami a kínai elnököt pocskondiázta.

Itt jön be a képbe az amerikai Harvard egyetem: ők a kelet-ázsiai játékgyűjteményükbe felvette a Steamen már elérhetetlen Devotiont, továbbá a platformon fenn levő Detentiont. Így a Harvard Yenching könyvtárának már a része lesz a játék, ami azért fontos, mert az archiválás révén a jövőben bármikor játszható lesz a tajvani stúdió munkássága. Palmer Luckey, az Oculus alapítója pont ezért akarja megkaparintani a Nintendo PlayStation prototípusát (erről is írtunk): ő is a megőrzést tekinti elsődlegesnek, hogy a tökéletes VR révén a jövőben mindegyik játékkonzol működjön.

A megőrzés fontos.

Forrás: VG247

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu