Commodore 65? Egy aukción licitálhatunk is egy prototípusra! [VIDEO]

Igaz, azért nem mindenkinek van hirtelen több mint tíz millió forintnak megfelelő dollárja (30 ezer USD, nem kevés; és ennél még több is kellhet).

 

A Commodore 65 egy nagyon ritka masina, és ebből most felbukkant egy prototípus. A C65, amit C64DX-nek is nevezhetünk, a 80-as évek végén, a 90-es évek elején alakult ki a Commodore Electronics kezei alatt. Ez a masina lett volna a C64 utódja, ami Magyarországon is eléggé népszerű volt (csak annyit kell mondanunk, hogy CoV). Csakhogy 1991-ben az egész projekt el lett vágva, mert a cégen belül viták alakultak ki, így hiába a befektetett pénz és idő, a kompjúter nem jutott el a vásárlókhoz…

A Commodore 64 sikeréből a NES, illetve az Apple II vitt el nem keveset. Ezért döntött a Commodore a C65 kifejlesztése mellett. Ennek processzora majdnem háromszorosa volt a C64-éhez képest (3,54 MHz), 128 KB RAM-mal rendelkezett (amit 1 MB-ig, azaz az alapállapot nyolcszorosáig fel lehetett növelni), és a grafikus chip 256 színt tudott kezelni maximum 1280×400 felbontáson.

1994-ben a Commodore International csődeljárása alatt 50-2000 közötti példányszámban is, de eljutott néhány emberhez a Commodore 65 prototípusa. Egyikük feltette az eBayre a nála levő készüléket, és még videót is csinált hozzá. A The Last Ninja 2 fut rajta, és a posztoló szerint ez a példány még ritkább, ugyanis a műanyag öntőforma nincsen érdesítve, ezért még mindig magasfényű az egész, hiányzik a Power és a Drive felirat, így ez egyfajta alfa egységnek tekinthető. Az alaplapján a #27-es szám található, így nem sok készült belőle.

Ha a Commodore 65 piacra jutott volna, 300-350 dollárt kértek volna akkoriban, ami értelemszerűen töredéke a jelenlegi licitálási árnak. A készüléken pár karc van csak, és pluszban még egy Commodore 1084S monitort is kapunk, továbbá európai (220/230 voltos) tápegység jár mellé. Észak-Amerikában ehhez tehát egy másik adapterre lenne szükség…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)