Amiga 500 Mini: a Commodore nagy dobása, kicsinyítve [VIDEO]

Az Amigának hazánkban is nagy sikere volt a kilencvenes évek elején, így errefelé is sikere lehet az Amiga 500 „minisítésnek”.

 

A Commodore Amiga 500 (rövidítve A500) 1987-ben startolt el, és ez volt a brand belépő szintű modellje. (Később voltak erősebb Amigák is, pl. az A1200, az A2000, vagy az utolsó mohikán, az A4000…) Az Amiga 500-as akkora siker lett, hogy Európában szárnyalt is, és hazánkban a GURU magazin (a PC Guru elődje), illetve az 576 KByte is kiemelten foglalkozott a géppel (utóbbi pedig eleinte Commodore-only lapként a Commodore 64-et is kivesézte).

A gépben egy Motorola 68000 processzor volt (ezt később a SEGA is átvette az Amerikában Genesis, máshol Mega Drive néven futó 16-bites konzoljába) 512/1024 KB memóriával, 880 KB-s lemezeket fogyasztó floppy-meghajtóval, 1.2-es vagy 1.3-as AmigaOS-sel, 4 nyolc bites PCM hangcsatornával maximum 28 kHz-n, és a felbontás sem volt rossz a korhoz képest (európai régióban 4-bites színmélységen 736x567i, 6-biten pedig 368x567i). Ez akkoriban nem volt gyenge… belépőmodellként (igaz, drága is volt, kezdő árként az Egyesült Államokban mai áron, az inflációval számolva 480 ezer forintot kértek!).

Ebből a masinából a Retro Games pedig egy mini kiadást készít. Az Amiga 500 minin huszonöt játék lesz, és a pakkban kapunk egy hitelesen újraalkotott egeret, illetve egy olyan kontrollert, amit anno az Amiga CD32 konzolhoz pakolt irányító eszköz ihletett. USB-s billentyűzetet is támogatni fog, a WHDLoad-támogatás révén pedig a saját játékainkat is betölthetjük. Lesz gyorsmentés/töltés, 50/60 Hz-es képfrissítés (PAL/NTSC), CRT-szűrő, illetve skálázási opciók is. Felbontás? A szokásos: 720p.

Alien Breed 3D, Another World, ATR: All Terrain Racing, Battle Chess, Cadaver, Kick Off 2, Pinball Dreams, Simon The Sorcerer, Speedball 2: Brutal Deluxe, The Chaos Engine, The Chaos Engine, Worms: The Director’s Cut, Zool: Ninja of the ‘nth Dimension… csak pár játék, ami alapból az Amiga 500 Miniben lesz.

A firmware frissítését is lehetővé tevő Amiga 500 Mini a tervek szerint 2022 elejétől lesz kapható 130 euróért (forintban ez kb. 47 ezer).

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu