Shadow Complex Remastered – Contra X Metroid? Na ide vele

TESZT – A Shadow Complex modernizált változata (amelyet ráadásul az Epic tavaly karácsony tájékán ingyen odaadott mindenkinek PC-n) tényleg olyan érzést ad, mintha a Konami Contráját játszanám egy kis Nintendo-féle Metroid stílussal nyakon öntve: gyors, akciódús, ráadásul egy kicsit még Unchartedes is. Na és azt hogy?

 

Bevezető jelenet, áh, oldalnézetű shooter, érdekes cucc. Helikopter. Rakéta. Blamm, logó, helyszínváltás. Egy hölgy és egy úr beszélget, a barátnőci meg úgy dönt, elmegy felfedezni, miközben Jason megszólal Nathan Drake hangján. Komolyan Nolan North minden játéknak kölcsönzi a hangját! Tehát Jason elmegy felfedezni, a móka pedig itt indul be.

The difficulty is also a bit weak; I had to turn it up to the highest to enjoy a Shadow Complex fully, as the lack of challenge was a bit disappointing.

Fedezz fel

A Metroidos utalás pedig itt lép be. Bizony, még a térkép is ott feszít a sarokban, mi meg mehetünk oda, ahova akarunk. Vagy legalább ahová menni tudunk, ugyanis nem lesz kapásból minden felszerelésünk meg, nem lesz rajtunk esetleg pajzs, sőt, szintet sem fogunk olyan pikk-pakk lépni.

Igen, JasonDrake még szintet lépni is képes, így jobb képességei lehetnek, például szerintem a célzása megfigyelhetően javult. Hozzáteszem, hogy a szintlépkedés egyfajta motivációként képes szolgálni a játék végigjátszása során, plusz ehhez még hozzájárulnak az itt-ott elrejtett titkok is, amiiket a zseblámpánkkal felfedezhetünk. Néha tényleg megéri eltölteni plusz 6-7 másodpercet egy kis teremben, hogy körülnézzünk!

The difficulty is also a bit weak; I had to turn it up to the highest to enjoy a Shadow Complex fully, as the lack of challenge was a bit disappointing.

Balról jobbra

Érdekes, ahogy egy Unreal Engine 3-as játékot látunk a szemünk előtt, ami csak (?) két dimenziós! Bizony, a Chair Entertainment ilyen stílusú produktummal állt elő, ami egyszerre lehet jó és rossz is: jó, mivel így egy retró stílusú játékmenetet kapunk, rossz viszont, mivel így nem olyan egyszerű azokat az ellenfeleket eltalálnunk, akik a képernyőn kívülről folyamatosan eltalálnak minket. Jó, lehet gránátot használni, de akkor a bossfightokat hogyan nyerjük meg? Na, itt van a kutya elásva.

A játékmenet során lehetőségünk van dobozok mögé elbújni, de ne felejtsük: bizony vannak elpusztítható dobozok, ki tudja, milyen pickupokat tartalmazhatnak. Még a közelharcot is megemlíteném: néhány esetben inkább érdemes erre beállni a töltényeink durrogtatása helyett.

The difficulty is also a bit weak; I had to turn it up to the highest to enjoy a Shadow Complex fully, as the lack of challenge was a bit disappointing.

Szépen csúnya

Bár szép arcfelfrissítést kapott a Shadow Complex, néhol feltűnően csúnya lett, mivel a jelenetek során a textúrák nem mindenütt hoznak egy korrekt 2015-2016-os színvonalat. Kb. úgy képzeljük el, hogy van egy szép Csontváry-festvény előttünk (mondjuk a Római híd Mosztarban), de az egyik épület elképesztően kilóg otromba kinézetével.

Szerencsére az audiót többnyire szintén eltalálták. Bár nincsen háttérzene (bakker, pedig az adta volna a hangulatot!), a szinkront jól megfogták – ugye korábban már mondtam Nolan Northot, ez már egy pozitívumként is elkönyvelhető lenne önmagában. De ha nincsen zene, és így kell oda-vissza haladnunk üres, kiürített termekben, az bizony piszkosul belerondít az összképbe. Persze, kell ez, hogy olyan irányba induljunk el, ami az új képességünk miatt már elérhetővé válik, de itt erősen kijön a zenehiány okozta hangulatvesztés.

ps4pro-eu-shadow-complex-remastered-ps4-1

Nem rossz

Nem hiszem, hogy ennek a címnek gondja lenne a multihiány. Jó, vannak toplisták, amikre felkerülhetünk, de a Shadow Complex Remastered pontosan az, aminek lenni akar: egy régi stílusú, többnyire modern audiovizualitással bíró, ütős lövölde, ami le tud kötni bárkit pár órára (pláne, ha mondjuk az Insane nehézségi szintnek állunk neki). Úgyhogy én azt mondom, hogy ez egy vételt megér. Nem korszakalkotó alkotás, de a PlayStation 4-en elfér egy ilyen nyugodtan. Ha PS Plus ingyenes cím lesz, nem lenne meglepő. Dobok rá egy jó szívű nyolcast, nekem tetszett.

-V-

Pro:

+ Remek szinkron
+ Az irányítás nagyon gyorsan megszokható
+ Addiktív a végigjátszás során

Kontra:

– Hol a fenében van a háttérzene?
– Hangulatvesztő a csendben történő backtracking
– Azok a piszok elllenfelek a képernyőn kívülről lazán eltalálnak… 😛


Kiadó: Chair Entertainment, Epic Games

Fejlesztő: Epic Games

Stílus: 2D-s platform-kaland

Megjelenés: 2016. május 3.

Shadow Complex Remastered

Játékélmény - 8.5
Grafika - 8.2
Történet - 8.7
Zene/Audio - 8
Hangulat - 6.6

8

KIVÁLÓ

A Shadow Complex a Metroidot a Contrával ötvözi egy modern megközelítésben. Ha eddig kimaradt, most megér egy próbát.

User Rating: 3.7 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu