Elhunyt az Atari társalapítója

Ted Dabney nélkül nem biztos, hogy az Atari lábra kapott volna – nélküle nagy eséllyel napjaink játékipara is merőben más lenne.

Dabney 1937. május 15-én született a kaliforniai San Franciscóban, és a tengerészetnél elektronikára szakosodott. Mérnök lett, majd megvetette a lábát a Hewlett-Packardnál, ahonnan 1961-ben az Ampexhoz csatlakozott, és itt hadipari termékeken dolgozott.

Az Ampexnél dolgozva ismerte meg Nolan Bushnellt, akivel 1971-ben megalapították a Syzygy-t. Első termékük a Computer War volt, ami az 1962-es Spacewar!-on alapuló űrcsatás játéktermi gép volt. Ebből több mint ezret adtak el, így a Bushnell-Dabney páros a Syzygy-ből Atarit faragott… és 1972-ben, a Ponggal telibe találtak. Ki lehet mondani: az akkoriban úttörő Atari sikereiben így Ted Dabney is hatalmas szerepet játszott. „Ted a partnerem, társalapítóm, hozzám hasonlóan álmodozó barátom volt. Mindig örömmel fogok emlékezni a vele eltöltött időre. Nyugodjon békében,” írta Bushnell egy közleményben.

Dabney az Atari mellett másban is közreműködött Bushnell projektjeiben: Pizza Time Theater (a Chuck E. Cheese előfutára), Catalyst Technologies, Syzygy Game Company, Teledyne – a játékiparból és az Ataritól való 1973-as eltávozás után egy élelmiszerboltot, majd egy csemegeboltot vezetett. 2017 végén nyelőcsőrákot diagnosztizáltak, és mindössze pár hónapot jósoltak neki. Az orvosi kezelés elutasítása után május 26-án, 81 éves korában elhunyt.

Nyugodjék békében.

Forrás: VentureBeat

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu