Steames adatbányászatot végez az Epic rajtunk? A cég válaszol!

Az Epic kezd egyre gyanúsabb lenni.

Van egy Reddit topic, amiben azt állítja valaki, hogy az Epic Games Store launchere több folyamatot futtat, hogy ezáltal több DLL fájlt és root tanúsítványt elérjen/futtasson az operációs rendszerünkön.

(Ennél azért több is van, és itt szeretnénk semlegesek maradni. Van egy tweet, és benne egy kép, amit a bekezdés alá berakunk – eszerint az Epic Games Store egy botnet, ami nyomkövetést, a böngészőnk [Internet Explorer] beállításait, ilyesmit is leszedhet tőlünk.)

View post on imgur.com

A launcher adatokat küld vissza az Epicnek, de nem tisztázza, hogy miért. A PCGamer azt is megerősítette, hogy Steames fileokhoz fér hozzá így az Epic Games Store launchere. Erre reagált Daniel Vogel is, az Epic mérnöki alelnöke. Szerinte a nyomkövető pixel a Support-A-Creator program miatt van, hogy az alkotóknak fizethessen az Epic, illetve az oldal statisztikáit nyomon követhessék, a root tanúsítványokhoz és a sütikhez való hozzáférés pedig „egy normális webes böngésző elindításának eredménye”, mivel a launcher kezelőfelülete a Chromium alapjain nyugszik (tehát a Google keze is benne volna ebben?). A Steames fájlokhoz való hozzáférés azért van Vogel szerint, hogy az ottani barátainkat importálhassuk, de kiemelte, hogy ezt csak és kizárólag a mi engedélyünkkel teszi. Utána pedig megismételte, hogy az Epic Games vezetője Tim Sweeney, és a külsős részvénytulajdonosoknak (a Tencentnek, és így Kínának) nincs hozzáférése a fogyasztói adatokhoz.

Tim Sweeney is megszólalt: „Csak a localconfig.vdf fájlhoz kellene csak hozzáférnünk, de csak azután, hogy a felhasználó a Steames barátlistájának importálása mellett döntött. [A jelenlegi szituáció] egy maradéka annak a rohamtempónknak, hogy a Fortnite korai időszakában közösségi fícsöröket építsünk be. Ez valójában az én hibám, hogy a launcher csapatát ilyen módon megerőltettem, hogy gyorsan támogatható legyen [a funkció], és utána jöttünk rá, hogy ezt meg kell változtatnunk. Mivel felbukkant ez a probléma, ki fogjuk javítani ezt.” De nem sértik meg ezzel az európai adatvédelmi törvényt, a GDPR-t…?

(A végére, ismét zárójelben is, de megemlítenénk, hogy a tweetben látott képre nem teljesen reagált a cég…)

Forrás: Gamesindustry, Twitter

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu