Játssz mobilon is szélesvásznon! – Mobilon 21:9-en játszani az igazi? (X)

TIPPEK ÉS TRÜKKÖK – A Sony Xperia 10 és 10 Plus eljövetelével is erősödik a 21:9-et kihasználó Androidos mobiljátékok trendje. Megvizsgáltunk jó pár, a Google Play áruházban található játékot: vajon mennyire képesek támogatni az új képernyő kihívásait? Játékra fel!

 

Mivel a Google Play játékáradatát felmérni manapság szinte lehetetlen, így inkább konkrét játékok helyett arra próbáltunk koncentrálni, hogy ezt az új képarányt hogyan tudjuk a lehető legjobban kiaknázni, illetve mi van akkor, ha az adott játék még nem támogatja az új képernyő kihívásait.

Emellett azt is megnéztük, hogy egyes játékkategóriákhoz a 21:9 ad-e valamilyen pluszt. Ismét: mivel tömérdek játék van fent Androidra, így inkább csak példákat ragadtunk ki, az adott játék élvezeti érteke rengeteg szemponttól függ – még azon is túl, hogy mennyire jó maga a játék. (Például: optimalizáltság, mennyire erőszakosan pay-to-win, vagy sem, alapvetően mennyire működik jól „tapipados” irányítással, stb.) Az oldalunkon elképzelhető, hogy a jövőben tüzetesebben is szemügyre vesszük az Androidos játékokat, itt most viszont csak a legfontosabbakat soroltuk fel, lévén e cikk témája viszont tényleg a 21:9-es játékélmény, és azon belül a Sony Xperia 10 és 10 Plus által nyújtott gaming képességek.

Video és audio: kapcsold maximumra!

Ahogy már az előző anyagunkban is írtuk: érdemes a szóban forgó készülékek audiovizuális adottságait a maximumon kihasználni. A Szuperélénk Mód bekapcsolása (Beállítások/Megjelenítés/Speciális/Minőség/Színtartomány) tehát játékoknál is igazán javallott, különösen olyanoknál, mint a szuperszéles képernyőt kihasználó Grand Theft Auto: Vice City, ahol nappal a város egén láható kaliforniai nap fénye, vagy az éjszakai neonfények is maximálisan tudnak érvényesülni.

Ami pedig a GTA-ban híres rádióadókat illeti: a Hangok/Hangminőség menüpontban ClearAudio + és Dinamikus normalizáló bekapcsolásaival sokkal dögösebben szólnak a klasszikus diszkós, rap, vagy más melódiák, amelyek a Rockstar játékainak szinte védjegyévé váltak. Persze, egy jó minőségű füles játékok esetében is elsődleges fontosságú.

Szuperszéles, vagy sem? Ez itt a kérdés!

A Google Play gaming választéka hatalmas,  éppen ezért nagyon könnyű is „elveszni” benne. A mobilos játékélmény egyik „megrontója” a pay-to-win (csak akkor tudsz jól haladni, ha az ingyenes telepítés után játék közben fizetsz), ebbe most részletesen nem akarok belemenni, mert nem jelen cikk tárgya, ez személyes megítélés kérdése, hogy mennyire fogadod el, illetve akik (hozzám hasonlóan) egy fillért sem akarnak fizetni azért, hogy normális fegyverük legyen például egy akciójátékban, azoknak alaposan meg kell válogatniuk, hogy mivel játszanak.

Viszont a 21:9-es, szuperszéles képernyőt kihasználó játékok megtalálása sem egyszerű. Sajnos a legtöbb fejlesztő nem tünteti fel a Google Play oldalán, hogy a 21:9 támogatva van-e, vagy sem, magunknak kell ezt felfedeznünk. Ez egy ingyenes játék esetében nem okoz túlzott problémát, hiszen letöltjük az adott játékot és ha nem támogatja, akkor legfeljebb letöröljük, nem veszítettünk ezzel semmit. A probléma inkább a fizetős címekkel van. Ilyenkor általában úgy tudunk rábukkani erre az információra, ha az értékelések közötti kommentárokat olvasgatjuk, vagy esetleg utánakeresünk.

Nekünk ezekből úgy tűnik, mintha Bruner egy picikét erőltetett menetet igényelt volna a csapattól - márpedig egy ilyen vezetőséget rövid időn belül megutálnak a dolgozók, főleg úgy, ha nekik nem sok (vagy semmi) haszna nincs az egészből. 2013 éss 2017 között öt licenszből 57 epizód...

Néma gamernek fejlesztő sem érti szavát

Bizonyos játékfejlesztők – például a sajnos már megszűnt Telltale (amelynek játékait még továbbra is le lehet tölteni azért Google Play-ről) – lehetőséget nyújtanak rá, hogy az epizodikus játékaik legelső részét letöltsük. Sajnos pont a ez az a cég, amelyik játékait megszűnése révén már nem frissíti, így 21:9-es későbbi támogatásuk sem várható.

Viszont talán a Telltale negatív példájából is látszik, hogy amelyik fejlesztő él és virul, ott a folyamatos szoftveres javításoknak köszönhetően előbb-utóbb várható, hogy a 21:9-et is támogatni fogják. Nagyon sok fejlesztő éberen figyeli a kritikáknál a kommentárokat, így, ha egy adott játéknál hangot adunk elégedettlenségünknek, hogy miért nincs 21:9-es támogatás, akkor az esetek többségében reagálni is fognak, és ha elég sokan kérik ezt a felbontást, akkor nagy eséllyel felveszik a fejlesztési listára. Ne felejtsük el, hogy az Androidos játékoknál, a tömérdek konkurencia és hatalmas piaci harc miatt alapvető érdeke a fejlesztőknek, hogy a kedves játékosok minden szavát lessék, mert a nagyobb számú elégedetlen gamer értékelései alapján villámgyorsan lekerülnek a toplistákról és a különféle módon szűrt találatok közül is. Éppen ezért: ha nem támogatja a 21:9-et az általad kiszemelt, vagy már letöltött/megvásárolt adott játék: adj gyengébb/közepes értékelést (ezt utólag lehet még változtatni) és szólj! Hidd el, figyelni fognak rád!

A GTA 3 annyira sikeres volt PS2-őn, hogy több internetes év játéka szavazáson is laza mozdulattal alázta le az olyan nagyágyúkat, mint a Halo vagy a Tony Hawk’s Pro Skater 3.

Klasszikusok górcső alatt

Mivel én old school és egyben hardcore gamer vagyok, így nekem a Google Play felhozatalából mindig is a nagy klasszikusok adaptációi voltak a legvonzóbbak. Ezek között külön helyet foglalnak el a szívemben a Rockstar klasszikusai, amelyeket fokozatosan adagol okostelefonra az eredetileg skót illetőségű, legendás cég.

A Rockstar játékai emellett a legjobban paraméterezhetőbbek, tehát a PC-s játékokéhoz hasonló módon tudjuk állítani a grafika minőségét, amelynek oltárán a gyengébb okostelefonokon tudunk áldozni, vagy éppen ellenkezőleg: maximumra húzhatjuk, ha igazán profi készülékünk van. Talán mondanom sem kell: amikor új készüléket tesztelek, mindig megnézem, hogyan szuperálnak legnagyobb kedvenceim rajtuk.

A Rockstar klasszikusai közül okostelefonon a Grand Theft Auto-sorozat játékai a legnépszerűbbek. Nagy kedvencem a GTA III, amely elképesztő minőségben néz ki minden egyes jobb okostelefonon, és tökéletesen optimalizálva van. Sajnos a mi esetünkben üröm az örömben, hogy a 21:9 nem támogatott. Akit ez nem zavar, még így is nagy élményben lesz része, mert a képernyő jobb oldalán van csak egy fekete csík, viszont a GTA III maximális felbontásban is tökéletesen fut Sony Xperia 10 és 10 Plus-on és a Sony okostelefonos képernyőtechnológiájának köszönhetően egyszerű gyönyörű. Liberty City városa szemkápráztatóan kel életre ennek a régi játéknak az okostelefonra remasterelt verziójában.

Mindjárt a másik hatalmas klasszikus, a Grand Theft Auto: Vice City viszont hibátlanul támogatja a 21:9-es, szuperszéles felbontást, és egyszerűen gyönyörű ez a játék, ha a maximálisra felhúzol minden beállítást, Vice City a napsütötte város, vagy az éjszakai neonfények látványa páratlan vizuális élményt nyújt mindkét készüléken!

Továbbá még meg kell említenem egy frissebb, újabban készült Rockstar címet: az iskolai „csíntevő” kalandjait feldolgozó Bully című játék szintén támogatja a 21:9-es szuperszéles felbontást, méghozzá egészen elképesztő minőségben! Ez a játék egyszerűen frenetikusan néz ki Sony Xperia 10-en, szuperszéles felbontásban! Sajnos, a Bully grafikájának egyedüli hátütője, hogy az játék helyszínéül szolgáló iskolai kampusz külső területei viszont iszonyúan belassulnak, kivéve, ha a Clarity és Shadows grafikai beállításokat a low-ra állítjuk, úgy viszont már sokkal előnytelenebb a játék grafikája. Kár, mert ez a játék hatalmas, talán egy későbbi patch-nél javítanak ezen problémán is.

Gameloft: szolid minőség a free-to-play piacon

Aki régóta játszik már okostelefonon, annak régi ismerősei a Gameloft játékok, melyek már iszonyú régóta a piacon vannak. A Gameloft az egyik szereplője a free-to-play (sokszor bevallottan: pay-to-win) játékpiacnak. Általában fair, amit kínálnak, bár a középkori hack’n’slash, az Iron Blade nevű játék már a harmadik rövid pályánál rendkívül „nagyvonalúan” 30.000 Ft.-ot legombolt volna rólam, azért, hogy a lovagom minden extrát (páncél, fegyver stb.) megkapjon.

Ettől függetlenül sok olyan Gameloft cím van, ahol elkerülhető, hogy külön fizetni kelljen (az Iron Blade-ben is el lehet lenni nélküle). A szuperszéles képernyő tekintetében nagy pozitívum, hogy a Gameloft általában támogatja, az előbb említett (egyébként egész korrekt) Iron Blade is szuperszéles képarányban jeleníti meg a játék egyébként rendkívül igényes grafikáját.

A legtöbb Gameloft játék egyébként „ingyenes” (free-to-play), szóval sokat nem veszítünk velünk, ha kipróbáljuk, hogy 21:9-ben működnek-e, aztán ha nem, akkor villámgyorsan törölhetjük őket – ha egyébként sem túl izgalmasak.

World of Tanks Blitz, World of Battleships, PUBG

A Wargaming játékok talán a mai napig lekorrektebbek a free-to-play játékok piacán, ugyanis nincs szükség vásárlásra a győzelemhez, legfeljebb gyorsabb fejlődhetünk, így hamarabb új tankokhoz, hadihajókhoz, illetve kozmetikai elemekhez juthatunk.

Ami a megjelenítést illeti: a World of Tanks Blitz és a World of Battleships nemcsak elképesztően jól néz ki, ha minden maximumra állítunk, hanem mind a kettő tökéletesen támogatja a 21:9-es szuperszéles képernyőt! Aki kedveli ezt a műfajt, azonak okostelefonra mindenképpen a legjobban ajánlott játékok közé tartoznak, okostelefonon is tökéletesen irányíthatók, és 21:9-ben gyönyörűek! Figyelem: ne felejtsük el a World of Tanks Blitz beállítások menüjében minden kapcsolót a maximumra tolni, továbbá a HD textúrákat is bekapcsolni a maximális grafikai élvezethez: az okostelefonok 21:9-es szuperszéles Full HD+ kijelzője így tud igazán érvényesülni! Eltart egy ideig, amíg ezeket letölti, továbbá helyet kell neki csinálni az 50 Gb-os alaptelefonos tárhelyünkön, de megéri!

A Bully nemcsak remek kiegészítője volt a GTA sorozat mellett a portfóliójuknak, hanem önmagában is megállta a helyét.

Szebb, hangulatosabb és jobban irányítható?

A 21:9-es felbontás hatalmasat tud dobni azokon a játékokon, amelyek okosan ki is használják a Sony Xperia 10-es és 10 Plus-os készülékünk modernebb, szuperszéles felbontását. Egy olyan játék, mint a híres World of Tanks Blitz elképesztő látványú, tűéles, élethű grafikát nyújt, ugyanakkor röccenésmentes és villámgyors, semmilyen lassulás sem ront az élményen maximális beállítások mellett is. A Rockstar klasszikusok közül a Grand Theft Auto Vice City nyújtja a legelképesztőbb látvány és legjobb játszhatóságot egyaránt, míg a Bully igazi (okostelefonokhoz képest) „nextgen”, 21:9-et szintén támogató grafikájának sajnos az a hátulütője, hogy bizonyos helyszíneken durván belassul, tehát óvatosan a vásárlással.

Összességében az az általános tanács, hogy a 21:9-es képaránynak próbáljunk utánakeresni annál az adott fizetős játéknál, amelyet kiszemeltünk, az ingyeneseknél pedig töltsük le: ezzel nem veszíthetünk semmit. Ha szívügyünk, hogy egy bizonyos játék „megtanulja” ezt a képarányt, akkor a negatívabb értékelésünkben adjunk ennek hangot, mert a fejlesztők igyekeznek mindent megtenni a kedves játékos kegyeiért, hogy a Google Play áruházas „rangjukat” megtartsák.

A játékokhoz pedig jó szórakozást!

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu