Nagy eséllyel megszűnik a print GameStar magazin

A PC Guru után a pár hónapja 20 éves magyar GameStar is úgy tűnik, bedobja a törülközőt. A lap kiadója és készítői még tettek egy utolsó próbát: ha összejön 2500 új vagy meghosszabbított előfizetés, akkor megmenekül a print újság. A januári lapszám egyébként biztosan kimarad, rovatként a PC World magazinon belül jelenik csak meg – írja a Media1.

Indulásától kezdve, 1999-től nagyjából 2012-ig publikáltam a GameStar magazinban BadSector néven és hat évig (2000-től 2006-ig) voltam belsős szerkesztő a printnél (és további két évig az online-nál), így személyesen is megérint persze a téma. A GameStar egyébként már a harmadik olyan print „férfimagazin” (illetve olyan újság, amelynek a célcsoportja inkább férfiolvasókból áll), amelyik az utóbbi időben bedobta a törülközőt, hiszen nemrég a PC Guru jutott erre a sorsra, majd követte a Playboy is. Továbbá a Central Médiacsoport is fájdalmas sajtópiaci lépésre szánta el magát: ha nem is szűnik meg, de jövőre már nagyjából kéthavonta jelenik meg csupán a Cosmopolitan című havilap, illetve néhány másik magazinjuk megjelenési gyakorisága is változik. Igaz, ezeket a lépéseket különböző fejlesztésekkel igyekeznek ellensúlyozni.

„„Amikor a PC Guru megírta búcsúlevelét, akkor már mi is azon gondolkodtunk, hogyan tovább. De nem akarjuk feladni harc nélkül, bennetek bízunk, a ti kezetekbe helyezzük kedvenc magazinunk sorsát.” – írja Chavalier, a print GameStar jelenlegi főszerkesztője a GameStar online felületén.

„Az ember ilyenkor hiábavalóan keresi a megfelelő szavakat, küszködik a bensőjében kavargó érzelmekkel, nem akar sem émelyítően pátoszos, sem bántóan szenvtelen lenni. Utóbbira nem is volnék képes, hiszen húsz éve elválaszthatatlan része életünknek a GameStar. Együtt néztük végig a Quake III Arena és az Unreal Tournament párharcát, ott volt velünk, amikor ellopták a Half-Life 2 forráskódját, nem hagyott magunkra a WoW indulásakor sem (…) De egyszer elfogy a levegő, és nincs az a konok kitartás, megszorított nadrágszíj, amely képes volna az idők végtelenségéig ellensúlyozni a nyomtatott sajtó évről évre emelkedő költségeit úgy, hogy közben már több mint egy évtizede nem nyúltunk az árhoz. Ráadásul mindemellett az online és videós működés is egyre komolyabb erőfeszítést igényel, mert a tartalomfogyasztási szokások is jelentősen változnak. Ezzel szembe kell nézni, látjuk a számokat, ismerjük a trendeket, és persze büszkék is vagyunk arra, hogy online már havonta 600 ezer ember választja ezt az oldalt, hogy híreket, cikkeket, teszteket olvasson, 135 ezren vannak velünk Facebookon, 22 ezren Instán, és most léptük át éppen az 50 ezer követőt YouTube-on.”

„Ha nyitott szemmel jártatok az elmúlt néhány hétben, bizonyára szembesültetek azzal, amint sorra számolják fel a nyomtatott sajtótermékeket (és igen, főleg a férfimagazinok múlnak ki kegyetlen hirtelenséggel), még kollégáink és barátaink a PC Gurunál is hasonló problémákkal szembesültek. Fáj belegondolni, kimondani és még inkább leírni, de a mondhatni eltorzított piac körülményei nem teszik lehetővé, hogy úgy folytassuk, mintha még mindig 2009-et írnánk. Jelen állás szerint tehát a decemberi lapszám az utolsó, ami megszokott formájában megjelenhet.”

Az írás ezután azzal folytatódik, hogy az áremelést kizárták, és pusztán az előfizetők számának növelése képes hosszabb távon biztosítani a magazin fennmaradását, ezért amennyiben december 31-ig összegyűlik legalább 2500 előfizetés (új vagy meghosszabbított), akkor továbbra is lehet Magyarországnak nyomtatott alapú gamer magazinja. Kérdés, hogy meddig, lévén, ha eddig is vergődött az újság az eladásokkal, nem túl valószínű, hogy most hirtelen szárnyra kap – ahhoz drasztikus változtatásokra lenne szükség. Ráadásul a 2500-as szám is kicsit irreálisnak tűnik, lévén a MATESZ eladási adatai alapján 2018 II félévében (amikor még mérték a GameStart) az összesen értékesített példányszám (melyben a sokkal jelentősebb utcai árusítás is benne van) 2790 volt, azóta pedig csak eshetett ez a szám. Az igen erőteljes elköteleződést jelentő előfizetések természetesen a töredékét jelentik a teljes eladásoknak. Egy évre egyébként 19880 forint az előfizetés, ezért 12 lapszám jár.

Forrás: Media1

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu