Állandósított távmunka: a Microsoft vezérigazgatója szkeptikus

Satya Nadella szerint problémákat okozhat az, ha folyamatosan az otthoni/távmunkára támaszkodnánk.

A játékiparnak is igazodnia kellett a koronavírus-világjárványhoz, és ezért több stúdióról is hallottuk már, hogy átállnak az otthoni munkára. Ám a Microsoft vezérigazgatója a New York Timesnak adott interjújában kifejtette, hogy nem tartja ezt a megközelítést jó ötletnek hosszabb távon.

Kifejtette, hogy a világ három fázisban reagált a COVID-19 világjárványra. Az első, kezdetleges reakció az volt, hogy bezártak az irodák (munkahelyek, plázák, stb…), amit a második fázis, a fellendülés követ – ez már több országban is zajlik, talán hazánkban is. A harmadik, utolsó fázis pedig az „újragondolás” lesz Nadella szerint. Itt arra gondol, hogy a cégek a működésüket áttervezik, és ezzel javíthatják a hatékonyságukat, tanulva az előző két fázisból.

Viszont Nadella nem tartja reálisnak azt, hogy véglegesítsék a távmunkát, amivel az irodákra nem lenne szükség. Úgy gondolja, hogy így az újragondolás fázisában csak lecserélnék az egyik dogmát a másikra. Fel is teszi azt a kérdés, hogy milyen kiégettnek lenni, hogy néz ki a lelki egészségünk, és miként fest a közösségépítés. Úgy érzi, hogy a közösségi dolgokat képletesen elégetik azzal, hogy mindenki otthonról dolgozott az előző fázisok során.

Hozzátette, hogy a virtuális megbeszélések gyakran időben kezdődnek, és nem tartanak tovább sem a kelleténél, viszont hiányzik neki az, hogy tényleg egy szobában tartózkodjon a többiekkel, hogy a megbeszélések után egy-két percig beszélgethessen a jelen levő alkalmazottakkal/tárgyalópartnerekkel – ezt pedig nehéz a virtuális konferenciákkal helyettesíteni.

Úgyhogy a Microsoft vezérigazgatója nem tartja nagyon jó ötletnek az otthoni munkát, ami azért kihatott a játékfejlesztésre is. Itt nem arra gondolunk, hogy otthonról dolgoztak a készülő projekteken, hanem arra, hogy például a mocap (mozgásdigitalizáció) és a szinkron párosával kapcsolatos munkálatok most lemaradásban vannak (erről nemrég írtunk), vagy arra, hogy a 2021-re tervezett játékok lehetnek inkább bajban (ezt Phil Spencer, az Xbox-vezér mondta).

Kérdés, hogy a járvány második hulláma mennyire fog nekünk ártani.

Forrás: Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu