PlayStation 5: az exkluzív címek most mindennél fontosabbak

Egy elemző is nyilatkozott arról, hogy szerinte melyik next-gen konzolból fogy majd több.

The Guardiannek interjút adott Simon Rutter, a Sony Interactive Entertainment (SIE) európai üzletágáért felelős alelnöke. Itt elmondta, hogy minden eddiginél fontosabbak lesznek a PlayStation 5-exkluzív játékok. A PlayStation (vagy a SIE) stúdiói közel vannak a konzol tervezőihez, és ez nagy szerepet játszik. (Mondjuk a másik térfélen az Xbox Game Studiosnak is ott van ez az előny.) Rutter szerint a PlayStation egy olyan fejlesztőstúdió-hálózatra támaszkodhat, amivel igazán bemutathatják az innovációjukat, mivel olyan exkluzív játékaik vannak, mint például a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales vagy a Horizon Forbidden West; ezeket Rutter fontos játékoknak nevezi, amivel az emberek szeretnének játszani.

A Gran Turismo 7-ről azt mondta, hogy a PlayStation 5 által kínált majdnem minden technológiai fejlődését kihasználja: majdnem nulla töltési idő lesz, a pilótafülkében a 3D audio miatt pl. az előttünk vagy mögöttünk levő Ferrari „üvöltését” hallhatjuk (vagy meg tudjuk különböztetni egy Maseratitól); a DualSense kontrolleren át érzékelhetjük az autónk alatt levő talajt (aszfalt, murva), és egy puha gázpedál eltérőnek fog érződni egy keményebb fékpedálhoz vagy váltókarhoz képest.

Tegnap már megemlítettünk egy lehetséges árazási stratégiát és megjelenési dátumot, amiket a francia Amazon gyorsan eltüntetett. Viszont Albert Penello, aki korábban az Xbox marketinges vezetője volt, a Twitteren azt írja, hogy „Kizárt, hogy ez a konzol [mármint a PlayStation 5] 499 dollárnál drágább legyen.” Mivel általában 1:1 arányban áraznak dollárról euróra, esélyes, hogy az Amazon szivárogtatása (?) valós adatokat tartalmazhatott…

A Gamesindustry-n pedig olvashatjuk az Ampere elemzőjének, Piers Harding-Rollsnak a gondolatait. Szerinte 2024 végére (tehát kb. 4 év alatt) 66 millió fogy a PlayStation 5-ből (PlayStation 5 Standard Edition + PlayStation 5 Digital Edition), miközben az Xbox Series X-ből szerinte 37 milliót fogunk vásárolni addigra. (Ezzel 103 millió lenne az összértékesítés, ami ugyanabban az időtartamban hat millióval maradna el a PlayStation 4 + Xbox One párostól.) Az elemző szerint elsődleges játékforma marad a konzol még a csökkenő relevancia ellenére is (Xbox + PlayStation 2: 179 millió összértékesítés, Xbox 360 + PlayStation 3: 171, Xbox One + PlayStation 4 – 157 millió idén márciussal bezárólag). Így a több erőforrás, a nagyobb lefedettség ellenére sem növekednek az eladások.

Erre az évre Harding-Rolls a PlayStation 5-nek 4,6 millió értékesítést becsül, míg az Xbox Series X-nek 3,3 millió eladást jósol. Mind a két konzol esetében 450-500 dolláros (euróból számolva 150-190 ezer forintos) árazást tippel, és úgy véli, hogy a Microsoft most jobb helyzetben van mint az Xbox One-nal: a redmondiak végre elfogadták, hogy egy videojátékokra szánt rendszerről van szó, a nyitócímek közé terveznek egy új Halo-t, befektettek a stúdióportfóliójuk bővítéséért, és árban is azonos szinten lesz a PlayStation 5-tel (annak is valószínűleg a Standard Editionjével… és akkor szerintünk a még be sem jelentett Xbox Series S lesz a PlayStation 5 Digital Edition riválisa).

Harding-Rolls azzal zárja mondanivalóját (mi is), hogy a Sony jelenlegi piaci előnye a Microsofttal szemben, a PlayStation 5-exkluzívok, illetve a PlayStation brandhűsége nehezen lesz megszakítható.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech, GI

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu