Nem mindegyik PlayStation Vitás fejlesztő értesült a Sony lépéséről!

Nos, ez még inkább csavar az egész sztorin: miután hivatalos lett a PlayStation Store bezárása a Sony jelenleg utolsó handheldjén is, több fejlesztő is kipakolt.

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy a PlayStation 3, a PlayStation Portable és a PlayStation Vita számára a nyár folyamán bezár a bolt, így a PlayStation Store ezeken megszűnik. A PS Vita ezek közül ma is viszonylag aktív underground fejlesztői platform. És a Sony nem is nagyon gondolt rájuk: több fejlesztő is csak a sajtóból értesült arról, hogy egyesek már hiába fejlesztenének a PlayStation Vitára (mert ha mondjuk őszre adnának ki valamit, akkor már nem tudnák megtenni azt…).

A Waypointnak író Patrick Klepek szerint a Sony figyelmeztetése megerősítette a fejlesztőknek, hogy továbbra is kiadhatnak játékokat a zárás előtt, de aztán hallottuk a kiskaput (cross-buy játékok!), és a játékok kódjait továbbra is be lehet váltani a bolt zárása után, csak az értékesítés szűnik meg. A PlayStation Vitás kazetták/kártyák már 2018 óta nem állnak gyártás alatt… miközben PS3-as Blu-ray lemezek még mindig készülnek.

A Lillymo Games (Twin Breaker, Habroxia, vagy a Perils of Baking fejlesztői) azt mondta a játékosoknak, hogy ők ugyanakkor szereztek tudomást a helyzetről, ahogy mi is, és emiatt a következő játékuk PlayStation Vita portját törölték, mert túl későn lesznek készen ezzel. A Habroxia 2 lesz emiatt az utolsó PS Vitás megjelenésük. Aztán a The Domaginarium (The Dreamlands: Aisling’s Quest, Color Slayer) két dungeon crawlerjét is gőzerővel fejleszti, holott már több mint 50%-ban készek, csak amiatt, hogy a július végi, augusztus elején esedékes ellenőrzésbe még beleférjenek és megjelenjenek, de minden további projektjüknek több idő kell, így azokból nem lesz már PS Vita kiadás. Még azt is megerősítették, hogy augusztus után már patchelni sem lesz lehetőségük, így az aktív támogatásról is le kell mondanunk a nyár végével.

A Sony úgyhogy főleg az indie fejlesztőkkel babrál ki itt, és olyan is van, akinek mindössze 4 hónapja lesz a PlayStation Vitás piacon a búcsú előtt (Scourgebringer, de a Tikipod legnagyobbnak ígérkező Vitás játéka is áprilisban jön ki).

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu