A Nintendo tagadja a kényszermunka alkalmazását

Olyan vádak bukkantak fel a Nintendo körül, hogy ők állítólag a nemzetközi ellátási láncban kényszermunkát használtak volna.

 

Tavaly a BBC írt arról az ausztrál stratégiai politikáért felelős intézet (ASPI) kutatására alapozva, hogy Kínában többezer ujgur (az ottani muszlim kisebbség) kényszermunkáját vették igénybe több gyárban is. Ez a téma a héten tartott részvényes találkozó során is felbukkant, ír róla a VGC.

Az egyik részvényes megkérdőjelezte a Nintendo vezetőségét a jelentésre hivatkozva, és Furukawa Shuntaro, a nagy N vezérigazgatója megerősítette, hogy a kutatásban említett néhány cég tényleg a Nintendo ellátási láncának a része volt, viszont a japán cégnek nem volt tudomása a folytatólagos, és esetleg ma is fennálló kényszermunkáról.

Furukawa azt mondta, hogy tudomásuk volt arról, hogy az ujgurokat munkára késztethették a nagy N ellátási láncában, de a saját nyomozásuk szerint semmilyen nyomot nem találtak, ami arra utalt volna, hogy a Nintendo üzleti partnere ezt tette volna, és a nagy N sem kapott kényszermunkára utaló jeleket. Viszont a Nintendo ettől függetlenül lépni fog!

Annak érdekében, hogy a kényszermunka még gondolat szintjén se bukkanjon fel az ellátási láncukban, egy olyan CSR beszerzési szabályzatot hoztak létre, amivel arra kérik a beszállítóikat, hogy ők is tartsák be a céges társadalmi felelősségre vonatkozó elvárásokat (a CSR ezt jelenti ugyanis). A Nintendo úgy végzi a munkáját, hogy ha felmerülne a kényszermunka (és nem csak az ujgurok esetében), akkor a kérdéses céggel azonnal felbontják a szerződést.

Az ASPI kutatása tavaly márciusban jelent meg. Ez nyolcvankét olyan külföldi és kínai céget nevezett meg, ami a Sony, a Microsoft és a Nintendo esetében is közvetlen vagy közvetett módon kényszermunkához köthető programokat alkalmaz, és a jelentés szerint csak kevés számú brand lépett, hogy ezen beszállítókkal 2020 folyamán felbontsák a megállapodásukat.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu