Menu

PlayStation 5: az új firmware-rel bővíthetjük a tárhelyünket!

Az új Sony béta rendszerszoftver segítségével egy M.2 SSD-t csatlakoztathatunk a PlayStation 5 konzolunkhoz. Így közel kilenc hónappal a rajt után végre lehetőségünk lesz több tárhellyel megkínálni a PlayStation 5-öt.

 

Nem fogjuk sorolni, hogy mennyi változást hoz magával a firmware (ha mindent leírnánk, vicc nélkül 3-4 oldal is lenne! Itt videóban látható is a lista angolul.) A legfontosabb újítás viszont mindenféleképpen az, hogy végre alkalmazhatjuk a konzol M.2-es csatlakozóját (igaz, ehhez azért szét kell bontani a PlayStation 5-öt, így ebben a tekintetben a Microsoft jobb dizájnt hozott össze az Xbox Seriesszel, igaz, ott pedig egyedi „kazettás” formájú tárhelyet lehet csak bedugni…).

Ha az M.2 SSD-t bekötjük a konzolunkba, akkor arra PlayStation 4-es és PlayStation 5-ös játékokat is telepíthetünk, és onnan játszhatjuk azokat. 250 GB és 4 TB közötti méret a támogatott, és PCIe 4.0-s csatlakozást alkalmaz a Sony itt. Persze a cég kiemeli, hogy a legjobb úgy beszerelni, ha ki van kapcsolva a konzol, ami átesett egy áramtalanításon is. A bekapcsoláskor az SSD (első használatkor) formázva lesz, és utána használhatjuk.

Ha a konzolunk alap tárhelyéről vagy USB-ről mozgatnánk az M.2-es NVMe SSD-re, akkor a játékkönyvtárunkba kell elmenni, ahol nyomjuk meg a beállításokra szánt gombot (Options), aztán válasszuk ki a játékok és appok mozgatását (Move Games and Apps). Itt pedig válasszuk ki a mozgatandó játékot, aztán mehet is az áthelyezés (Move; a magyar elnevezések eltérhetnek).

Fontos kiemelni, hogy az SSD-nek rendelkeznie kell egy hűtőbordával a megfelelő hőelvezetés érdekében. Ez lehet egy, kétoldalú, vagy gyárilag ráapplikált megoldás. A Sony azt ajánlja, hogy a tárhely írási sebessége legalább 5500 MB/s legyen, az SSD szélessége pedig 22 milliméter (a 25 mm-est nem támogatják). A formátum? M.2 2230, 2242, 2260, 2280, vagy 22110, Socket 3 (Key M) csatlakozóval. A hűtőbordával maximum 110x25x11,25 mm lehet az SSD mérete. Fontos tudni, hogy a PlayStation 5 nem támogatja a Host Memory Buffer-t, azaz a HMB-t (így az erre képes SSD-k teljesítménye alamelyest gyengébb lehet).

Az első támogatott SSD-t be is mutatták. Ez a Seagate-től a FireCuda 530, ami augusztusban fog megjelenni (valószínűleg egy időpontban a PlayStation 5 firmware nyilvános rajtjával). Még az amerikai árak is fájdalmasak (a második ár mindig a hűtőbordával megcsapott modellé): az 500 GB-os SSD 45/51 ezer forint, az 1 TB-s kiadás 76500/82500 forint, a 2 TB-s verzió 154500/171 ezer forint, míg a 4 TB-s változat 300/315 ezer forint lesz! (És mivel errefelé mindig jóval drágább minden alkatrész, az 500 gigás modell esetében minimum 60 ezer forintot saccolnánk a borda nélküli modellre!)

Nem lesz ez olcsó mulatság. Nos, és az új firmware már TV-n is lehetővé teszi majd a 3D-s audiót, a PlayStation Now 720p vagy 1080p lehet, vagy például a cross-gen játékok eltérő verzióit külön láthatjuk a menüben…

Forrás: Gematsu, WCCFTech, PSL

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu