PlayStation 5: az új firmware-rel bővíthetjük a tárhelyünket!

Az új Sony béta rendszerszoftver segítségével egy M.2 SSD-t csatlakoztathatunk a PlayStation 5 konzolunkhoz. Így közel kilenc hónappal a rajt után végre lehetőségünk lesz több tárhellyel megkínálni a PlayStation 5-öt.

 

Nem fogjuk sorolni, hogy mennyi változást hoz magával a firmware (ha mindent leírnánk, vicc nélkül 3-4 oldal is lenne! Itt videóban látható is a lista angolul.) A legfontosabb újítás viszont mindenféleképpen az, hogy végre alkalmazhatjuk a konzol M.2-es csatlakozóját (igaz, ehhez azért szét kell bontani a PlayStation 5-öt, így ebben a tekintetben a Microsoft jobb dizájnt hozott össze az Xbox Seriesszel, igaz, ott pedig egyedi „kazettás” formájú tárhelyet lehet csak bedugni…).

Ha az M.2 SSD-t bekötjük a konzolunkba, akkor arra PlayStation 4-es és PlayStation 5-ös játékokat is telepíthetünk, és onnan játszhatjuk azokat. 250 GB és 4 TB közötti méret a támogatott, és PCIe 4.0-s csatlakozást alkalmaz a Sony itt. Persze a cég kiemeli, hogy a legjobb úgy beszerelni, ha ki van kapcsolva a konzol, ami átesett egy áramtalanításon is. A bekapcsoláskor az SSD (első használatkor) formázva lesz, és utána használhatjuk.

Ha a konzolunk alap tárhelyéről vagy USB-ről mozgatnánk az M.2-es NVMe SSD-re, akkor a játékkönyvtárunkba kell elmenni, ahol nyomjuk meg a beállításokra szánt gombot (Options), aztán válasszuk ki a játékok és appok mozgatását (Move Games and Apps). Itt pedig válasszuk ki a mozgatandó játékot, aztán mehet is az áthelyezés (Move; a magyar elnevezések eltérhetnek).

Fontos kiemelni, hogy az SSD-nek rendelkeznie kell egy hűtőbordával a megfelelő hőelvezetés érdekében. Ez lehet egy, kétoldalú, vagy gyárilag ráapplikált megoldás. A Sony azt ajánlja, hogy a tárhely írási sebessége legalább 5500 MB/s legyen, az SSD szélessége pedig 22 milliméter (a 25 mm-est nem támogatják). A formátum? M.2 2230, 2242, 2260, 2280, vagy 22110, Socket 3 (Key M) csatlakozóval. A hűtőbordával maximum 110x25x11,25 mm lehet az SSD mérete. Fontos tudni, hogy a PlayStation 5 nem támogatja a Host Memory Buffer-t, azaz a HMB-t (így az erre képes SSD-k teljesítménye alamelyest gyengébb lehet).

Az első támogatott SSD-t be is mutatták. Ez a Seagate-től a FireCuda 530, ami augusztusban fog megjelenni (valószínűleg egy időpontban a PlayStation 5 firmware nyilvános rajtjával). Még az amerikai árak is fájdalmasak (a második ár mindig a hűtőbordával megcsapott modellé): az 500 GB-os SSD 45/51 ezer forint, az 1 TB-s kiadás 76500/82500 forint, a 2 TB-s verzió 154500/171 ezer forint, míg a 4 TB-s változat 300/315 ezer forint lesz! (És mivel errefelé mindig jóval drágább minden alkatrész, az 500 gigás modell esetében minimum 60 ezer forintot saccolnánk a borda nélküli modellre!)

Nem lesz ez olcsó mulatság. Nos, és az új firmware már TV-n is lehetővé teszi majd a 3D-s audiót, a PlayStation Now 720p vagy 1080p lehet, vagy például a cross-gen játékok eltérő verzióit külön láthatjuk a menüben…

Forrás: Gematsu, WCCFTech, PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu