Jean-Paul Belmondo 88 éves korában meghalt

MOZI HÍREK – A 88 éves korában párizsi otthonában elhunyt Jean-Paul Belmondo a francia filmművészet új hullámának elképesztő karizmájú lázadója volt, akinek Jean-Luc Godard 1960-as filmklasszikusa, az A Bout de Souffle (Kifulladásig) volt a nagy kitörése.

 

88 éves korában, szeptemben 6-án, hétfőn, meghalt Jean-Paul Belmondo francia filmsztár legenda. A francia újhullám egyik legjelentősebb színészének egészsége egy 2001-es agyvérzése óta romlott jelentősen és nagy médiafigyelem tárgya volt Franciaországban. Az agyvérzés hatása sokáig tartott ugyan, de Jean-Paul Belmondo felépült. 2019-ben viszont egy esés okozott ismét súlyos sérülést neki, és újra lábodozni kezdett.

Belmondo hatalmas alakítása a Kifulladásigban egy halálraítélt tolvaj és Humphrey Bogart-rajongó szerepében nagy hatással volt a közönségre, és a francia James Dean néven emlegették. Később elhagyta a művészfilmeket és a kasszasiker filmek hatalmas sztárja lett, aki a vígjátékokban éppúgy otthonosan mozog, mint a drámákban.

Jean-Paul Belmondo 1933. április 9-én született Neuilly-sur-Seine-ben, Párizs egyik külvárosában, Paul Belmondo szobrász fiaként, akinek szobrai számos párizsi parkot díszítenek. Neveltetésének intenzíven bohém légköre meghatározó hatással volt rá.

Az iskolában megbukott, és amatőr bokszoló lett. Rövid életű karrierje során 23 mérkőzéséből 15-öt megnyert, mielőtt abbahagyta volna, hogy a színészetre koncentrálhasson. A védjegyévé vált lapos orr azonban nem a ringben, hanem az iskolai játszótéren történt verekedés eredménye volt.

Miután vidéki színházak színpadán játszott, a filmes áttörést Claude Chabrol 1958-as Les Tricheurs című filmjének László szerepe hozta meg számára. Erőteljes alakítása nyomán kapta meg első főszerepét az említett Kifulladásig című filmben. Az egyik kritikus úgy jellemezte őt, mint „egy megbabonázóan csúnya férfit”.

A hatvanas évektől kezdve sorra jöttek a kalandfilmek, krimik és vígjátékok, a közönség pedig imádta Belmondót, a színész olyan filmekben játszott, mint a Riói kaland, A legrövidebb nap, Félelem a város felett, a Szabadlábon Velencében vagy A profi.

Forrás: Le Figaro

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu