Nyugodtabb, zavarmentes multiplayerre törekszik a Sony

Egy olyan szabadalom látott napvilágot, amivel a Sony Interactive Entertainment meg akarja váltani a világot, de persze nem tudjuk, hogy erre mennyi esélye lehet, ha esetleg el is kezdni ennek tartalmát használni…

 

Áprilisban regisztrálta a Sony a kérdéses szabadalmat, ami egy olyan rendszerről szól, ami a többjátékos játékokban feldolgozza a zavaró, káros viselkedést, és a zaklató játékosokkal szemben megfelelően lépne fel. A szeptemberben publikált védjegy kiemeli, hogy az online zaklatás „növekvő trend” lett sajnos az online játékokban. Általában trollként, angolul pedig még grieferként (magyarul ennek a meghatározása ártó, bántó lehetne) is nevezik ezen játékosokat.

Ők hivatalos jellemzést is kaptak: „Aki szándékosan irritálja, bosszantja és zaklatja a többi játékost a videojátékban. Bizonyos esetekben a zavaró játékos a videojáték szempontjait nem szándékos módon használja fel a normális játék megzavarására.” És mivel manapság a játékok esetében manuális jelentések alapján lépnek fel a tettesekkel szemben, a Sony automatizálni szeretné a folyamatot, hiszen a rendszer automatikusan felismerné a zavaró eseményeket és az erre utaló jeleket.

A szakzsargon megint túlkomplikálja: „A módszer továbbá rendelkezik az online játékrendszerben lévő játékosokra vonatkozó viselkedési jelölés alkalmazásával. A viselkedési megjelölés jelzi, hogy egy játékos igazoltan felelős-e egy vagy több azonosított zavaró viselkedési eseményért vagy sem. A módszer meghatározza egy megadott játéktér aktuális, valós idejű játékosviselkedési demográfiai adatainak generálását a megadott játéktérhez tartozó játékosokra alkalmazott viselkedési jelölések felhasználásával.”

Aztán még a szabadalom beszél arról, hogy mi az a szint, ami a kérdéses viselkedésben még elfogadható szintnek nevezhető. A rendszer mögött nem az az ötlet, hogy azonnal, automatikusan lecsapjon a banhammer a játékosokra, hanem inkább el szeretné bátorítani őket az ilyen folyamatoktól az alkalmazandó korlátozásokkal, és kiegyenesíti az ilyen játékosok kezelésének folyamatát is.

Lehet, hogy van mögötte ráció, de azért azt is lehetne mondani, és ez talán a ló túlsó oldalára való átesésnek is nevezhető, hogy a Sony így mindenkit figyelne.

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu