Egy elfeledett franchise védjegyét frissítette a Square Enix: lesz-e ebből bármi is?

Egy két évtizede elhanyagolt Square Enix IP-ről van szó. Emiatt teljesen jogosan gondolhatjuk azt, hogy mindössze a kötelező frissítést kapta meg a franchise, amivel így a kiadó kezében marad minden jog…

 

A Gematsu a Twitteren írt arról, hogy a Square Enix Európában meghosszabbította az EUIPO-nál, az Európai Unió szellemi tulajdonnal foglalkozó hivatalánál a Gex jogait. Itt pedig abszolút megértjük, ha valaki gondolatban kiemelné, hogy a Square Enix egyáltalán nem foglalkozott a nagyszájú, tévéfüggő gekkóval, leszámítva egyetlen cselekedetet, amire a későbbiekben még visszatérünk.

A zöld falmászó hüllő a Panasonic 3DO-n látott napvilágot még 1995-ben, de még abban az évben jött a PS1 és a Saturn port, aztán 1996-ban a PC-s átirat. Ekkor még oldalnézetes platformer műfajt képviselt az akkori Sonic-klónok mintáját követve gyakran megszólaló gekkó, de a folytatás 1998-ban (Gex: Enter the Gecko, több variánsa is volt a címnek régiótól és platformtól függően; PS1-re, N64-re, PC-re és Game Boy Colorra jött ki) már három dimenziós volt, és igen, a leggyengébb elem a játékban pont a kamera volt. 1999-ben jött a sorozat jelenleg utolsó része, a Gex 3: Deep Cover Gecko (itt is volt eltérés a címekben; PS1-re, N64-re és GBC-re jelent meg). A PS2-re állítólag készült egy 4. rész is, de ez törlés áldozata lett. Az utolsó életjel? Egy könyv 2000-ből.

A karaktert régiótól függően mások szólaltatták meg: míg az észak-amerikai játékosoknak Dana Gould szolgáltatta a hangalávalót, Európában Gould mellett Leslie Phillips és Danny John-Jules is szinkront szolgáltatott a sorozat során (és a teljesség kedvéért: Japánban a második rész kapott helyi szinkront is Senda Mitsuo jóvoltából).

De mit is csinált a franchise-zal a Square Enix? 2017-ben a Square Enix Collective keretein belül több Eidosos jogot rendelkezésre biztosított a fejlesztőknek, és a csomag része volt Gex is. Azóta eltelt négy év, úgyhogy nagy eséllyel senki sem csapott le rá. A játékokat amúgy a Crystal Dynamics fejlesztette, őket pedig 1998-ban felvásárolta az Eidos Interactive, majd ezt a céget a Square Enix kebelezte be 2009-ben…

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu