Dying Light 2: Stay Human — A Techland az utolsó pillanatban tesz be a PC-seknek

A Techland arra kéri a Dying Light 2: Stay Human játékosait, ha esetleg már a birtokukba jutott a játék, ne kezdjék el korán nyúzni azt.

 

A stúdió a Twitteren írta, hogy néhányan valóban megkaparintottak a Dying Light folytatásából egy bolti példányt a hivatalos rajt előtt, és meg is értik, hogy mihamarabb fel akarják fedezni a várost (mert ez örömmel tölti el őket), arra kérnek mindenkit, hogy várjanak február 4-ig, mert az első napi patch jóvoltából lesznek bugfixek és további javítások, amit az utóbbi időszakban hoztak össze (akkor az lesz az 1.0.3? mert most az 1.0.2 kering), és szerintük az lesz a valódi módja a Dying Light 2: Stay Human átélésének.

Erre az egyik válaszoló nagyon ügyes kérdést tett fel: neki tetszik a játék kinézete, viszont kíváncsi arra, hogy a sajtópéldánnyal rendelkezőknek megvan-e már az első napi patch, mert ha nem, akkor a Techland saját szavaival élve nincs lehetőségük a valódi élményről kritikát írni. Hozzátette, hogy kedveli, mennyire nyílt és őszinte a Techland, és szerinte ilyenből jóval többre lenne szükség a játékiparban.

Ezt viszont meg tudjuk cáfolni. Ha ránézünk a Dying Light 2: Stay Human Steam-oldalára, láthatjuk, hogy a Techland Denuvóval fejeli meg a játékot. Ez már amiatt is nevetséges, hogy ezt február elsején, tehát kemény 3 nappal a játék megjelenése előtt közölte a nyilvánossággal a lengyel stúdió, de ezzel még nincsen vége a történetnek: az első Steam fórumtéma, ami megerősítette a Denuvót, megmutatja, hogy a másolásvédelmet elítélő témanyitó ki lett tiltva (…ez úgy önmagában is elég érdekes), de a stúdió indoklása is kész röhej.

Lefordítva közöljük az indoklást: „A Dying Light 2: Stay Human 7 évig volt fejlesztés alatt; ez idő alatt több mint ezerötszáz ember fektette idejét és tehetségét a játék elkészítésébe. Hogy megvédjük az egész csapat erőfeszítéseit a kalózkodástól, amit a Dying Light 1 megjelenésekor elszenvedtünk, a Denuvo rendszerét is bevontuk a játékba, legalábbis az indulási időszakra. Ezt a megoldást manapság széles körben használják az AAA-játékoknál.

Mivel mi magunk is játékosok vagyunk, megértjük az aggodalmaitokat, és biztosítani szeretnénk, hogy ez ne befolyásolja a játékélményeteket. 

Továbbra is extra erőforrásokat fordítunk a játék tesztelésére, és ebben a szakaszban nem látunk észrevehető hatást a teljesítményre. A játék megjelenése során aktívan vizsgáljuk majd a visszajelzéseket. Ne habozzatok, osszátok meg velünk a tiéteket is.”

A Dying Light első részekor kalózkodtak. Nem volt rajta Denuvo. Igen… de a játékot a Techland hét éven keresztül bővítgette tartalmakkal, és nem minden esetben voltak a DLC-k fizetősek. Ebből adódóan igenis volt értelme megvenni a játékot, azaz amit szerintük a rajtkor elbuktak, azt biztosan sokszorosan visszahozták. Másrészt, nem lett volna egyszerűbb 2020-ban és 2021-ben fizetős DLC-ket kiadni a Dying Lighthoz, és emellé kiemelni, hogy ezzel a rajongók a folytatás fejlesztését finanszíroznák? (A folytatás, ami ugye nem lesz a DRM-mentes GOG-on a Denuvo miatt…)

A másik pedig az „észrevehető hatás a teljesítményen” gondolat. Ha ki kell emelni, hogy nincsen észrevehető hatás, az egyrészt nem bizonyít semmit (mert ki tudja, hogy milyen gépen tesztelték? továbbá minél régebbi a konfig, annál nagyobb hatása van a felesleges, „hazatelefonáló” DRM-nek), másrészt pedig ezzel csak aláhúzta a Techland, hogy igenis van hatása, és mindegy, hogy miképp implementálják, csak megnöveli az exe méretét, ami több memóriát és processzorciklust igényel…

A Dying Light 2: Stay Human február 4-én, pénteken jön ki PlayStation 5-re, Xbox Seriesre, PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra. A Nintendo Switch változat felhőből fut majd, és később, maximum augusztus elején fog megjelenni. Ja, és a poén: a PlayStation 4-es verzió már torrenteken is fenn van. Linkelni nem fogunk. Karma?

Forrás: PC Gamer

 

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu