Assetto Corsa Competizione – Kanyarból ki

TESZT – Ha esetleg dejavu érzése támadna mindenkinek, nem véletlen, ugyanis a Kunos Simulazioni játékát immáron harmadszor láthatjuk. Itt nem az alap Assetto Corsára gondolok, hanem a Competizione szóval megtoldott játékra: valóban a harmadik kiadásnál tart a versenyzős játék… ez azért kezd már egy kicsit vicces lenni. Igaz, a 505 Games ezen is keres.

 

 

Ha a még inkább gyengülő forint miatt szállnak el az árak a következő időszakban… azt inkább nem írom le.

 

 

III

 

Itt kiemelném, hogy az újgenerációs konzolok miatt van szó a játékról, ami 2019. május 29-én jött ki PC-re, majd 2020. június 23-án követte ezt a 505 Games gondozásában a PlayStation 4/Xbox One verzió. Most viszont az Unreal Engine 4-et nyúzó játékot a 505 Games a két, 2020 novemberében kiadott konzolra is kihozta. Tény, hogy nem éppen iRacing vagy rFactor szinten van ez az alkotás, ami főleg tartalmilag volt problémás, majd a PS4/X1 duón technikailag sem volt olyan kifinomult. Emiatt viszont jogos, hogy új változat jött konzolokra, mert ez sokkal közelebb van PC-s eredetihez. Akinek a 2013-as konzolpáros valamelyikén már megvan, örülhet, ugyanis „az ötszázötösök” nem kérnek pénzt a frissítésért, amit érdemes megejteni, ugyanis a régi konzolokon 30 FPS-sel futott a játék. Persze, a visszamenőleges támogatás révén azért ennél többet tudott a PlayStation 5 és az Xbox Series, de most igazán kapcsol új fokozatra az Assetto Corsa Competizione. 4K, másodpercenként 60 FPS-sel, ami szerintem versenyzős játékoknál elengedhetetlen? (Ha a Gran Turismo 7 nem hozza kőkeményen ezt a frame rate-et, akkor meg fogok döbbenni, ugyanis PlayStation 5-ön a versenypályákon nem lesz ray tracing!) Igaz, itt-ott megröccen a teljesítmény (főleg, amikor sok kocsi van a pályán és ha nem épp jó az idő), de ennyi belefér.

Sajnos ettől függetlenül vannak még hiányosságok benne. Főleg a tükörre érdemes gondolni. Nem tudom, hogy korrekt összehasonlítási alap-e, de nekem az első PC-s játékom 2003-ban (nem röhög) a Viper Racing volt azt hiszem 1998-ból. Nos, ha abban teljes értékű és teljesítményű volt a tükör, és akkor ugye még hol voltak a többmagos processzorok és gigaflopos teljesítmények, akkor itt miért nem lehetett ezt megvalósítani? Persze rögtön lehetne ezzel szemben pozitívumot is mondani: például a fák által a pályára vetett árnyékok, az időjárási effektek egészen jók, és persze a töltési idők is jelentősen csökkentek. PlayStation 5-ön a DualSense-et is használták a fejlesztők, de talán ennél jobban is bevethették volna (szinte biztos, hogy a Codemasters játékaiban a kivitelezés erősebb). Tehát itt is vannak fejlődések rendesen, ám ennél többet is ki lehetett volna csikarni a játékból. Azt viszont nem vitatom, hogy a régi konzolokhoz képest komoly javulás van.

 

 

Evoluzione

 

Tartalmilag is erősebb lett az Assetto Corsa Competizione, ugyanis a PC-s frissítések (amik a fizikát finomhangolták, továbbá a járművek teljesítményében is történt balansz) ide is bejutottak, és változattól függően a BMW-től a Mercedesig még az imolai pálya is ott van a pakkban. A GT4, GT3, illetve a hivatalos Blancpain GT-sorozatra koncentráló termék ilyen tekintetben nem szenved hiányt, és aki esetleg a látószöggel (field-of-view, azaz FoV) kapcsolatban igényel egyedi opciót, örülhet, így a cockpites, belső nézetes kameraállással megkapja, amit keres. Huszonnégy helyett harminc autó küzd meg egymással, ami papíron jó, gyakorlatilag pedig szívhatják az új konzolosok is a fogukat, ugyanis nincsen cross-play. Pedig pont itt lett volna logikus a PC-seket (igaz, nekik a kormányos, pedálos megoldásuk kapcsán előnyük lehetne a DualSense-et szorongatókkal szemben) egymásnak ereszteni a PlayStation 5-ön és Xbox Seriesn játszókkal… vagy legalább konzolcsaládon belül (PlayStation 5 vs. PlayStation 4, Xbox Series vs. Xbox One) lehetett volna versenyezni. Igaz, itt technikai akadályok voltak, ugyanis a PS4/X1 verzióban nincsenek lobbik, és a 60 FPS súlyos előnyt adott volna a 2020-as konzolokon versenyző kanapépilótáknak. De azért a PC/PS5/XS cross-play, ezt meg kellett volna valósítani. Ez egy hatalmas kihagyott ziccer, és akkor itt kimondom, hogy ezért bukta a nyolcast a játék a pontszámában! Kár.

 

 

Pályán maradt

 

Az Assetto Corsa Competizione újgenerációs verziója egy hét és felest kap csak. Azért csak ennyit, mert technikailag még mindig picit hiányos, nincsen cross-play, és talán tartalmilag is gyanítom, hogy a Gran Turismo 7 le fogja mosni a pályáról. Fejlődött az előző konzolos változathoz képest (FoV, akár privát lobbik, többnyire stabil teljesítmény, és tartalmában is javult), és fizikailag is egészen képes megállni a helyét. Úgyhogy jó játék ez, de ha van egy komolyabb PC a közelben, akkor inkább azon javaslom a játékot. PlayStation 5-ön, Xbox Seriesen ez egy költséghatékony megoldás, pláne akkor, ha a PlayStation 4/Xbox One verzió megvan. Szóval versenyzés ez, de lehetett volna jobb is. A dolgát mindenesetre tényleg elvégezte.

-V-

Köszönjük a Magnew-nak a tesztkódot!

Pro:

+ Többnyire hozza a teljesítményt
+ Több autó a pályán, privát lobbik
+ Látószöget is lehet állítani

Kontra:

– Cross-play: még az új konzolok és PC között sincs!
– Technikailag azért maradtak hiányosságai
– Szinte semmiben sem kiemelkedő, így el fog süllyedni (pláne a GT7 érkezésével)


Kiadó: 505 Games

Fejlesztő: Kunos Simulazioni

Stílus: autóverseny

Megjelenés: 2022. február 22.

Assetto Corsa Competizione

Játékmenet - 7.6
Grafika - 7.4
Fizika - 9.1
Zene/hangok - 7.4
Hangulat - 6

7.5

Az Assetto Corsa Competizione újgenerációs verziója egy hét és felest kap csak. Azért csak ennyit, mert technikailag még mindig picit hiányos, nincsen cross-play, és talán tartalmilag is gyanítom, hogy a Gran Turismo 7 le fogja mosni a pályáról. Fejlődött az előző konzolos változathoz képest (FoV, akár privát lobbik, többnyire stabil teljesítmény, és tartalmában is javult), és fizikailag is egészen képes megállni a helyét. Úgyhogy jó játék ez, de ha van egy komolyabb PC a közelben, akkor inkább azon javaslom a játékot. PlayStation 5-ön, Xbox Seriesen ez egy költséghatékony megoldás, pláne akkor, ha a PlayStation 4/Xbox One verzió megvan. Szóval jó versenyzés ez, de lehetett volna jobb is. A dolgát mindenesetre tényleg elvégezte.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu