Adócsaláson érték az XFX-et Kínában

TECH HÍREK – Kínában lebukott egy videókártyákat gyártó cég, és több ezer kártyát foglaltak le a hatóságok.

 

A MyDrivers ír arról, hogy az XFX-et fülön csípta a kínai vámhatóság, miután fény derült a cég trükközésére. Tény, hogy a cég főhadiszállása az Egyesült Államokban található, több leányvállalatuk is van, így Kínában is jelen van a cég, ami egy egyszerű trükkel próbált eliszkolni a nagyobb adózástól. A trükk ott rejlik, hogy a videókártyákat gyártó cég helytelenül tüntette fel a GPU-k specifikációit és neveit. Ezzel meg lehet úszni az adózást, és a vásárlók is hasznot húzhatnak belőle: az XFX így olcsóbban is elérhetővé teheti az adócsalt videókártyáit.

A kínai hatóságok viszont lefoglaltak egy jelentős készletet: egészen pontosan 5840 videókártyát vettek el az XFX-től. Mindegyikük adatát helytelenül tüntette fel a gyártó. A kártyák összértéke kb. 20 millió RMB, forintban ez kb. 1 milliárd 76 millió forintnak felel meg. Most a törvények értelmében megvizsgálják a készletet, de ezek után nem lenne meglepő, ha ez a készlet nem jut ki az országból, így a már amúgy is elképesztően drága hardver (ami még drágább is lehet, ugyanis az ukrán neongyártás leállt, és az a chipek létrehozásához szükséges) még inkább megfizethetetlenné válhat.

Az XFX kínai portálja elérhetetlenné vált (most már újra működik minden… érdekes a tempó), továbbá az ottani digitális üzletek egyikén, a TMallon is megszűnt a cég elérhetősége. Az a vicc, hogy ez nem egyedüli eset a Távol-Keleten. Összesen 150 ezer videókártya (új és használt egyaránt) lett importálva a régióban hasonló módszerekkel, és pont az XFX adta el közvetlenül a kriptobányászoknak a termékeit ahelyett, hogy a forgalmazókat is bevették volna a ellátási láncba, így a fogyasztói érdekek helyett inkább a saját zsebeiket tömték meg, hiszen így nagyobb profit származott az értékesítésből.

Úgyhogy mostanában, ha esetleg kevesebb XFX videókártyát látunk a boltokban, az pont emiatt lehet. Persze használtan is kb. egy vesét kell adni egyért, úgyhogy nem olcsó mulatság, ha éppen most kellene cserélni…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu