Többségi tulajdonos lett a szaúdi koronaherceg alapítványa az SNK-ban!

A japán SNK (ami a kilencvenes évek óta többszöri átstruktúráláson esett át, ezért volt korábban SNK Playmore a neve például) majdnem teljes egészében Mohammed bin Szalmán koronaherceg alapítványának tulajdonában van már.

 

2020 novemberében a Mohammed bin Salman Foundation (innentől csak MiSK Foundation) tulajdonában levő Electronic Gaming Development Company (EGDC) 33,3%-ot vásárolt meg az SNK részvényeiből. Ezt akkor egy stratégiai befektetésként közölte a szaúdi sajtó, de kiemelték azt is, hogy idővel szeretnék, ha a MiSK Foundation többségi tulajdonban lenne (ugyanis kitűzték, hogy 51%-nyi részvényt is birtokolni kívánnak a későbbiekben).

Nos, a 90-es években a Fatal Fury-val, a The King of Fightersszel (aminek a tizenötös felvonása nemrég jelent meg) és a Metal Sluggal világsikereket elérő, ám az asztali konzoljukkal, a 100%-os játéktermi átiratokat ígérő Neo Geoval akkora sikereket el nem érő SNK-ból a MiSK Foundation már kb. 96,2%-nyi részvényt birtokol. Ezt nem mi találtuk ki, hanem az alapítvány hivatalos sajtóközleménye is aláhúzza ezt. Idézzük, hogy mit is írnak benne:

„A Mohammed bin Salman Alapítvány (MiSK Foundation) befektetése a japán SNK vállalatba megerősíti a folyamatos elkötelezettségét a szaúdi férfiak és nők gazdasági partnerségek kiépítésén keresztül történő megerősítésére irányuló céljai mellett az alapítvány aktualizált stratégiájának keretében, amely a fiatalok szerepvállalásának erősítésére gyakorolt pozitív hatás maximalizálására irányul. A befektetési döntés az SNK erős képességeit is erősíteni fogja, amely számos innovatív szellemi tulajdonnal rendelkezik a játékágazatban, és a jövőben valódi fejlődési potenciállal bír az elektronikus játékipar várható növekedésével összhangban.”

Szaúd-Arábia amúgy nem csak az SNK-ba fektetett be. A Bloomberg még február elején írt arról, hogy a királyság közérdekű alapja, a PIF több mint öt százalékos részesedést vásárolt a Capcomban és a Nexonban. Ha mindegyik befektetésük értékét összeadjuk, több mint egy milliárd dollár (tehát 300+ milliárd forint) jönne ki, ám a PIF 3,3 milliárdot ezeken túl az Activision Blizzardban, az Electronic Artsban, iletve a Take-Two-ban való részesedésekre is költött már 2020 utolsó negyedévében, írja az Al Jazeera.

És ezek után volt képe októberben Jim Ryannek, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatójának azt mondani (mégpedig eléggé tévesen), hogy a Közel-Keleten a PlayStation előtt nem játszottak az emberek…?

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)