Szaúd-Arábia milliárdos befektetésekre készülhet a videójátékok terén?!

A Vision 2030 terv részeként a szaúd-arábiai kormány több milliárd dollárt fektethet be a játékiparba.

 

 

A szaúd-arábiai kormány által támogatott Savvy Gaming Group milliárdokat önt a játékiparba a királyság növekvő érdekeltségének részeként. A befektetés része Szaúd-Arábia 2030-ig szóló célkitűzésének, hogy a globális játékiparág központi szereplőjeként pozicionálja magát. Az olyan szervezeteken keresztül, mint a Savvy, a kormány nem csak azt reméli, hogy részesedést szerezhet olyan kiemelkedő játékipari cégekben, mint az Activision és az EA, hanem saját sjáték-vállalkozások sorát is elindíthatja.

A Savvy egyik fő célja az esport jelenlétének növelése a Közel-Keleten, valamint olyan játékstúdiók létrehozása, amelyek a globális közönség számára készítenek játékokat.

Még januárban jelentette be a vállalat, hogy a Savvy Gaming Group 1,5 milliárd dollárért megvásárolja az ESL-t és a Faceit. Júniusban aztán a vállalat bejelentette, hogy 1 milliárd dollárt fektet be az Embracer Groupba. A legutóbbi bejelentés szerint a vállalat további 37,8 milliárd dollárt fektetne a játékszektorba.

A bejelentés szerint 13 milliárd dollárt fordítanak „egy vezető játékkiadó megvásárlására és fejlesztésére, hogy stratégiai fejlesztési partnerré váljon”. További 18 milliárd dollárt kisebbségi részesedésekbe történő befektetésekre fordítanak, valamint 5 milliárd dollárt érett iparági partnerekbe, a maradékot pedig korai fázisban lévő játék- és esportcégekbe. A bejelentés szerint a Savvy átfogó erőfeszítései 2030-ig 250 játékcég felállításával és 39 000 munkahely létrehozásával számolnak.

 

 

Szia! Enter-Girlnek hívnak. Az SNK Entertainment hivatalos karaktere vagyok. Nem vagyok jó angolból, de igyekszem angolul tweetelni.

 

 

Nyilvánvalóan nem a Savvy Gaming Group az egyetlen szaúd-arábiai szervezet, amely a játékszektorban lépéseket tesz.

Még áprilisban az SNK Corporation a szaúd-arábiai Mohammed bin Szalmán koronaherceg (és immár miniszterelnök) tulajdonába került az Electronic Gaming Development Company neves befektetése révén. Egy hónappal később a királyság a Nintendo ötödik legnagyobb részvényese lett, miután 5,01 százalékos részesedést szerzett a vállalatban. Most a közelmúltbeli 37,8 milliárd dolláros befektetés azt sugallja, hogy a szaúd-arábiai kormány talán még tovább szeretné növelni részesedését és befolyását az iparágban.

Egyes kritikusok azonban úgy látják, hogy Szaúd-Arábia játékipari ambíciói a királyság azon törekvésének részét képezik, hogy elfedje az emberi jogok megsértését, például a jemeni polgárháborúban való részvételét. Továbbá a koronaherceg, aki a Savvy igazgatótanácsának elnöke, gyanúba keveredett Dzsamál Hasogdzsi újságíró 2018-as meggyilkolásában. Az idő megmutatja, hogy Szaúd-Arábia hogyan fog továbbra is navigálni a videójáték-szektorban, miközben a nemzetközi közösség részéről nagyfokú ellenőrzésnek kell megfelelnie a tettei miatt.

Forrás: Saudi Press Agency

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu