96 éves korában, 78 éves filmkarrier után elhunyt Angela Lansbury, a Gyilkos sorok sorozat legendás színésznője

MOZI HÍREK – A tengernyi szerepe között a nálunk talán a Gyilkos sorok című tévés krimisorozat főszerepéből is ismert Angela Lansbury tegnap, október 11-én hunyt el.

 

96 éves korában elhunyt Dame Angela Lansbury, a londoni születésű színésznő a filmvilág egyik legelismertebb és legkedveltebb színésznője. A sztár, aki leginkább Jessica Fletcher krimiírónő szerepében vált ismertté a CBS sorozatában, a Gyilkos sorok, a televíziózás történetének leghosszabb ideig futó detektívdráma-sorozatában (1984-1996), 78 évet felölelő szórakoztatóipari karriert futott be. Lansbury egyéb elismerései mellett három Oscar-jelölést (Gaslight, The Picture of Dorian Gray, The Manchurian Candidate) és egy tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, öt alakításáért Tony-díjjal, valamint egy hatodik életműdíjjal és egy Golden Globe-díjjal tüntették ki. Lansbury október 11-én halt meg Los Angeles-i otthonában.

„Dame Angela Lansbury gyermekei szomorúan jelentik be, hogy édesanyjuk ma, 2022. október 11-én, kedden, hajnali fél kettőkor, Los Angeles-i otthonában békésen, álmában elhunyt, mindössze öt nappal 97. születésnapja előtt” – áll a család közleményében, amelyet a PEOPLE szerzett meg. „Három gyermeke, Anthony, Deirdre és David mellett három unokája, Peter, Katherine és Ian, valamint öt dédunokája és testvére, a producer Edgar Lansbury hagyta hátra” – teszi hozzá a közlemény. „Halála előtt 53 évig élt férje, Peter Shaw halt meg. Egy később meghatározandó időpontban zártkörű családi szertartásra kerül sor”.

Lansbury a színpad, a televízió és a film szeretett sztárja volt. Emlékezetes szerepek széles skáláján szerepelt, a Disney 1991-es Szépség és a szörnyeteg című animációs filmjében Mrs. Potts hangjától az 1966-os Mame Dennis néni rendhagyó nagynénijén át a Sweeney Toddban az emberi húspástétomot készítő Mrs. Lovettig, június 12-én pedig a színházi életművéért járó Tony-díjjal tüntették ki. A díjat Lansburynek (aki virtuálisan sugárzott) az énekesnő Sweeney Todd: A Fleet Street démoni borbélya című filmben 82 éves Len Cariou színésztársa és a New York City Gay Men’s Chorus adta át, akik különleges tiszteletadásként a Mame-ot énekelték (Lansbury meleg ikon).

„Nincs senki, akivel szívesebben folytatnék egy üzletet” – mondta Cariou beszédében. „Angela rendkívüli, 75 éves karrierjét sok örömteli pillanat jellemezte a színpadon”.

„Ez egy kiemelkedő élet volt, különösen számomra” – mondta Lansbury. „És a nagyszerű hír az, lányok, hogy a lehetőségek minden korban ott vannak számunkra. Úgy értem, nézzétek meg a mai filmes nők néhány kiváló munkáját. Teljesen felbátorodtam, hogy folytassam és új karriercélokat tűzzek ki magam elé … Elvégre a karrier, ami engem illet, még mindig egy folyamatban lévő munka.”

Lansbury volt a legkorábbi élő Oscar-jelölt, első Oscar-jelölését az 1944-es Gaslight című filmért kapta, ami 78 évvel ezelőtt történt. (Ráadásul ez volt rögtön az első filmje is.) Nyugodjon békében!

Forros: MovieWeb

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu