Quentin Tarantino Kanye Westtől lopta volna a Django elszabadul ötletét?!

MOZI HÍREK – Quentin Tarantino természetesen visszautasította Kanye West állítását, miszerint a rapper már 2005-ben kitalálta volna a Django elszabadul alapötletét.

 

 

Tíz évvel ezelőtt Quentin Tarantino sokkolta a kritikusokat és a mozilátogatókat a Django elszabadullal. A film a mai napig nem szűnt meg egyformán szórakoztatni és megbotránkoztatni. Az eredetileg Sergio Corbucci, az eredeti Django (1966) rendezője előtt tisztelegve született mozi hamarosan minden idők egyik legfelforgatóbb és politikailag legvitatottabb hollywoodi filmjévé vált. Ez nem meglepő, hiszen a spagettiwestern kalandos cselekménye egy afroamerikai rabszolga fejvadásszá válásáról szól. Django végül megmenti feleségét egy aljas gyapotültetvény-tulajdonos karmai közül az amerikai délen. Az olyan kritikusok, mint Spike Lee politikai visszhangja bizonyára nem érte meglepetésként a film író-rendezőjét.

A film a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat is elnyerte Christoph Waltznak a német fogorvosból lett fejvadász, Dr. King Schultz briliáns alakításáért.

A legújabb szalagcímek azonban megkérdőjelezték, hogy a Django Unchained forgatókönyve mennyire „eredeti”.

A múlt héten Pierce Morgannek adott interjújában a rapper Kanye West (aki tavaly változtatta meg a nevét „Ye”-re) azt állította, hogy a Django Unchained ötletét még 2005-ben vetette fel Jamie Foxxnak és Quentin Tarantinónak. Akkoriban a „Gold Digger” című dalához készült klipen dolgozott. A szólásszabadság nagyobb témájáról beszélgetve West azt mondta:

„Tarantino írhat egy filmet a rabszolgaságról, ahol – valójában ő és Jamie, tőlem kapták az ötletet, mert a Django ötletét Jamie Foxxnak és Quentin Tarantinónak a ‘Gold Digger’ videóklipjeként vetettem fel. Aztán Tarantino filmet csinált belőle.”

Múlt héten Tarantino reagált West állítására. A Ponyvaregény rendezője leült Jimmy Kimmel társaságában, hogy népszerűsítse a Cinema Speculation című könyv megjelenését. Ez Tarantino első hivatalos nem-fikciós filmkritikai könyve. Amikor Kimmel Ye állításáról kérdezte, Tarantino így válaszolt:

„Nem igaz, hogy Kanye West találta ki a Django ötletét, majd elmondta nekem, én pedig azt mondtam: ‘Hé, hű, ez egy igazán nagyszerű ötlet, hadd fogjam Kanye ötletét, és csinálja meg belőle Django elszabadult! Oké, szóval ez nem történt meg.”

 

West és Tarantino, a két ellentmondásos művész

 

West az elmúlt hónapban politikai viták özönét élte át, miután a közelmúltban tett antiszemita megjegyzéseire lecsapott a sajtó. Olyan nagynevű cégek szakították meg vele a kapcsolatot, mint az Adidas. Természetesen ez a tűzvihar nem véletlen. A rapper évtizedek óta kavarja a dolgokat az amerikai politikában.

Westhez hasonlóan Tarantinótól sem idegenek a politikai viták. A rendezőt karrierje kezdetétől, a Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs, 1992) többször is számon kérték az újságírók a filmes erőszak és a való világ erőszakossága közötti állítólagos kapcsolat miatt.

Legutóbb a rendezőt Shannon Lee vette tűz alá, aki elégedetlen volt apja, Bruce Lee ábrázolásával Tarantino Volt egyszer egy Hollywood (2019) című filmjében.

Vajon lehet bármennyi igazság West nemrégiben tett állításában? Elég valószínűtlen, hogy West 2005-ben dobta fel Foxxnak és Tarantinónak a „Gold Digger” című klipjének ötleteként.

A múlt héten Kimmelnek West ötletéről beszélve Tarantino azt mondta:

„Az egész dolog egy rabszolga történet volt, ahol ő a rabszolga, és a ‘Gold Digger’-t énekli. Ezt nagyon viccesnek és ironikusnak szántuk. Olyan, mint egy hatalmas musical. Nem spóroltunk a költségekkel. Rabszolga ruhába öltözött, és mindenfélét csinált. Aztán ez is része volt a visszhangnak. Bárcsak megcsinálta volna! Nagyon jól hangzott. Mindenesetre erre utal.”

West érvelésében az is hibázik, hogy Foxx soha nem vett részt a Django elszabadul forgatókönyvírási folyamatában. Foxx csak azután kapta meg a szerepet, hogy Tarantino első választása, Will Smith visszautasította azt. Smith 2015-ben a The Hollywood Reporternek elmondta, hogy azért utasította el Tarantinót, mert nem érezte jól magát egy olyan narratívában, amely az erőszakot öleli fel.

Forrás: Trendencias

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu