Bennfentes kereskedelem miatt börtön a Sonic Team korábbi vezetőjének!

Naka Yuji gyanúsan pontos időpontban vásárolt részvényeket, és ez bizony a hatóságoknak is felűnt.

 

Az FNN Prime Online arról írt, hogy mielőtt a Dragon Quest Tact be lett volna jelentve (ez egy iOS-es, Androidos játék), a játékot fejlesztő Aimingben 2,8 millió yen (kb. 7,8 millió forint) értékben vásárolt részvényeket. A Sonic the Hedgehog IP egyik társalkotóját így nem véletlenül tartóztatta le a tokiói körzeti ügyészség különleges nyomozati osztálya, mert ez abszolút bennfentes kereskedelemnek számít. Itt érdemes kontextust is adni az ügynek: a Dragon Quest Tact Japánban 2020 júliusában jött ki, úgyhogy a hatóságok vizsgálata nem ért azonnal véget!

A speciális nyomozói osztály szerint Naka 2020 januárjában tudta meg, hogy a Square Enix együttműködik a Caravan Stories kapcsán ismerhető Aiminggel, hogy megvalósuljon a Dragon Quest Tact. Naka ekkoriban a japán kiadónál dolgozott a Balan Wonderworldön (ami aztán 2021 márciusában jelent meg). Ekkor vett kb. 10 ezer részvényt az Aimingben, mert úgy spekulált, hogy a mobilos Dragon Quest bejelentése után a cég részvényeinek értéke nőni fog, ő pedig pénzt kereshet a részvénypakett eladásával.

De nem csak Naka lett letartóztatva. Sasaki Taisuke, a Square Enix egy másik ex-alkalmazottja, továbbá a hozzá kötődő Suzuki Fumiaki kezén is csattant a bilincs, ugyanis rájuk is bennfentes kereskedelem miatt gyanakszik a hatóság. A páros komolyabb szintet lépett Nakához képest, ugyanis ők 162 ezer Aiming-részvényt vásárolt meg a Dragon Quest Tact bejelentése előtt 47,2 millió yenért (ennek értéke kb. 134,2 millió forint).

Nem ez az első eset, hogy a játékiparban bennfentes kereskedelem történt. Régebben a Ubisoft esetében hallottuk, hogy a Watch_Dogs elhalasztása előtt többen is a francia kiadó részvényei felé fordultak, és ott is komoly pénzösszegek vándoroltak ide-oda. Naka esete viszont azért szomorú, mert hosszú ideig a SEGA alkalmazottja volt, és innen ment át a Square Enixhez, ahol szintén nem maradt meg. Ezek után nem kizárt, hogy nem fog visszatérni a játékiparba…

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu