25 éves a Gran Turismo, ünnepel a Polyphony Digital [VIDEO]

Bár a nyugaton 1998-ban indult útjára a Gran Turismo, a japán fejlesztők a hazai pályán már 1997-ben (december 23-án, és még régi nevükön, Polys Entertainmentként) rajtoltak el a ma már ikonikus franchise-zal.

 

Yamauchi Kazunori, a Gran Turismo atyja és a Polyphony Digital elnöke egy blogposztot is közölt amellett, hogy a stúdió új videót publikált a kerek évfordulóra időzítve. Lássuk, mit írt Yamauchi: „Nagyon boldog vagyok, hogy a Gran Turismo megjelenése óta eltelt 25. évfordulót ünnepeljük. Még 1992-ben a Gran Turismo volt az első projektterv, amit én készítettem a közel 100 másik közül, amit akkor találtam ki, amikor elkezdtem a karrieremet ebben az iparágban, ezért ez sokat jelent nekem. Bár a videojátékok készítését 10 éves koromtól kezdve hobbiból kezdtem el, soha nem gondoltam arra, hogy karriert csináljak belőle.

14 éves koromban egy filmgyártó klubot indítottam, és filmeket készítettem, így először a Sonyhoz csatlakoztam abban a reményben, hogy képi termékeket készíthetek, de a részleg, ahová beosztottak, nem az volt, amire számítottam. Ez volt az a részleg, ahol a PlayStation éppen csak elindult, és ahol [a PlayStation megalkotója, Ken] Kutaragi-san lázasan dolgozott azon, hogy életre keltse a PlayStation koncepcióját. Ez a hely nem az volt, amit reméltem, de most visszatekintve azt mondhatnám, hogy nagyon szerencsés voltam. Lenyűgözött a valós idejű 3D-s grafika, amelyre sokan vártak, és mindenféle videojáték terveit megalkottam és bemutattam nem csak a versenyjátékokra korlátozódva, hanem szerepjátékokra, kalandjátékokra, akciójátékokra, kirakós játékokra és még sok másra.

Ennek eredményeképpen a Gran Turismo a Motor Toon Grand Prix fantázianevű versenyjáték formátumát vette fel, és a PlayStation egyik elsőszámú címe lett, de ha nem versenyjátékra, hanem valami másra vonatkozó tervet hagytak volna jóvá, akkor jó eséllyel ma már nem a Gran Turismo sorozaton dolgoznék. Ezt követően a Gran Turismo projekt egy két részmunkaidős művészből és három mérnökből álló csapat összegyűjtéséből indult. Onnan a bajtársak száma több mint negyedszázadon keresztül folyamatosan nőtt, és ebből alakult ki a Polyphony Digital több mint 200 fővel.

Nem hiszem, hogy sok olyan videojáték-franchise van a világon, amely 25 éven keresztül ugyanazzal a névvel és ugyanazzal a csapattal folytatódott. A cég alapító tagjai még mindig a frontvonalban dolgoznak, és hálás és büszke vagyok, hogy mind a 200 munkatársunk egy olyan csapat, amely ugyanazt a motivációt és szeretetet képviseli, mint amivel a cég a kezdetekben indult. Az elmúlt 25 év alatt a sorozat játékai 2022. november 16-ával bezárólag több mint 90 millió példányban kelt el. Ezt az eredményt pedig egyedül nem tudtuk volna elérni. E mögött a 90 milliós szám mögött ott van a média összes embere, akik a Gran Turismo varázsát közvetítették az olvasók felé. Ott vannak a PlayStation munkatársai, akik szenvedélyesen adták el nekünk a Gran Turismót világszerte, és ott van a hihetetlen mértékű támogatás a kiskereskedőktől, akik kapcsolatba léptek a felhasználóinkkal. Szívből köszönöm mindannyiuknak a támogatásukat.

És mindenekelőtt nem tudom eléggé megköszönni a Gran Turismo felhasználóinak és a közösség tagjainak, akik játszottak az új játékainkkal, amelyekről időnként azt lehet mondani, hogy nagyon kísérletező jellegűek voltak. Azoknak az embereknek köszönhetően vagyunk ma itt, akik támogattak minket. Úgy gondolom, hogy a Gran Turismo sorozat mindig is a „szépségre” törekedett. Az autók, a táj, a világítás, a vezetés, a hangok/zenék és a grafika szépségére. A „szépségre való törekvés” a Gran Turismo megalkotásának motivációja. Újra feltámadt bennünk az elhatározás, hogy erős céltudatossággal haladjunk tovább a jövőben. Nagyra értékeljük az elmúlt 25 év során nyújtott támogatásotokat. Köszönjük,” írta Yamauchi.

Gratulálunk a stúdiónak és csak így tovább.

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu