A Google közel 400 millió dollárt fektetett egy AI-kutató cégbe, hogy elkészítsék a ChatGPT riválisát!

TECH HÍREK – A 2021-ben alapított Anthropic a Google támogatásával megépítette saját általános célú chatbotját, a ChatGPT potenciális riválisát, amely a Claude nevet kapta, de még nem hozta nyilvánosságra.

 

 

Tovább éleződik a Google és a Microsoft közötti verseny a mesterséges intelligencia technológiájának jövőjéért. Míg a Microsoft szilárdan összefonódott a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-val, addig a Google egy olyan céghez fordulhatott, amelyet az OpenAI korábbi alkalmazottai alapítottak: a kevéssé ismert Anthropichoz.

A Financial Times beszámolója szerint a Google 2022 végén mintegy 300 millió dollárt fektetett be a startupba, bár a hírről akkor nem számoltak be.

A Los Angeles Times szerint ez a szám mostanra közelebb áll a 400 millióhoz. A pénzért cserébe a Google 10 százalékos részesedést kapott a cégben. Külön az Anthropic a héten bejelentette, hogy a Google Cloud a „preferált felhőszolgáltatója”, a vállalatok „közösen fejlesztik az AI számítási rendszereket”.

Ez a dinamika némileg hasonlít a Microsoft és az OpenAI közötti partnerséghez. Ott az OpenAI biztosítja a kutatási szakértelmet, míg a Microsoft nemcsak több milliárd dolláros befektetést, hanem hozzáférést is biztosít mamutfelhőplatformjához, amely a legújabb számításigényes AI-modellek betanításához szükséges.

Figyelemre méltó, hogy az Anthropic saját általános célú chatbotot is fejleszt: a ChatGPT potenciális riválisát Claude-nak hívják. (A Claude zárt bétatesztelés alatt áll, de az Anthropic és az OpenAI rendszerei közötti összehasonlítás itt olvasható.) Nem világos azonban, hogy a Google tervezi-e a Claude-ot integrálni a szolgáltatásaiba, ahogyan a Microsoft teszi a ChatGPT-vel. A vállalat már most is rengeteg saját szakértelemmel rendelkezik a mesterséges intelligencia alapú nyelvi rendszerek fejlesztéséhez. Az FT szerint az üzlet egyik motivációja egyszerűen a Google felhőalapú számítástechnikai üzletágának kiépítése.

 

Az Anthropicot az OpenAI munkatársai alapították, akik elégedetlenek voltak a vállalat pályájával

 

Az Anthropic alapításának háttértörténete is releváns. A szervezetet 2021-ben Dario Amodei, az OpenAI korábbi kutatási alelnöke hozta létre közhasznú társaságként. Amodei magával vitte az OpenAI számos kutatóját, köztük Tom Brownt, az AI GPT-3 nyelvi modell vezető mérnökét. Mint az FT megjegyzi, Amodei az OpenAI-tól „a vállalat irányvonalával kapcsolatos nézeteltérés után” vált el – nevezetesen a vállalat egyre inkább kereskedelmi fókuszúvá válása után, miután 2019-ben először kötött üzletet a Microsofttal.

Azóta számos AI-kutató kritizálta az OpenAI egyre felelőtlenebbnek tűnő tevékenységét, különösen azt, hogy tavaly év végén a ChatGPT-t megfelelő biztosítékok vagy a kimenetét megbízhatóan érzékelő szoftverek nélkül dobta ki a nyilvános webre.

Ehhez képest az Anthropic a honlapján hangsúlyozza, hogy „megbízható, értelmezhető és irányítható AI-rendszerek” kiépítésén dolgozik. De vajon a Google befektetése hatással lesz-e a prioritások megváltoztatására?

Mindenesetre várhatóan hamarosan többet hallhatunk a Google AI jövőjéről. A vállalat holnap, február 8-án rendezvényt tart a témában. A Microsoft részéről pedig valószínűleg a közeljövőben többet fogunk hallani a Bing ChatGPT-vel kapcsolatos terveiről.

Forrás: Financial Times, Los Angeles Times

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu