Akadályozza a versenyt az Xbox számára Japánban a Sony?

Az Egyesült Államok Kongresszusának tizenegy tagja úgy véli, hogy a Sony, vagy pontosabban annak PlayStation brandje tisztességtelenül jár el a Microsofttal és annak Xbox termékcsaládjával az ázsiai szigetországban.

 

Az Axios számolt be arról, hogy mi a helyzet a PlayStation és az Xbox között Japánban. A törvényhozók szerint a Sony üzleti gyakorlata aktívan mgakadályozza az amerikai cégeket a játékpiacon való versenyben. Mivel a Sony mint cég japán (még ha a PlayStation brand már nem annyira…), ahogy a Nintendo is, csak a Microsoftról lehet szó, az pedig echte amerikai cég!

Így az „övön aluli” húzások miatt az Xbox nem nagyon tudott Japánban versenyre kelni a PlayStationnel. Egy kereskedelmi meghallgatás során Maria Cantwell szenátor az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének, Katherine Tainak felvetette az ügyet. A Biden-kormány ezután két levelet kapott, hogy a japán, torz játékpiaci szituáció a rivaldafényben legyen: a PlayStation a „high-end” konzolos piacon nem fair módon szerzett 98%-os részesedést, és több megállapodást kötött, hogy a játékok ne legyenek Xboxon.

Kissé furcsa a high-end kifejezés, de itt valószínűleg a kurrens-gen konzolokra (PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox Series S) gondolhatott, a megállapodások között pedig például a Final Fantasy XVI-ot lehet megemlíteni, ha már japán stúdiókra és kiadókra kell gondolni. Eközben a Sony a CMA-nál (Egyesült Királyság) és az FTC-nél (Egyesült Államok) is fair versenyt szeretne, és ezért akadályozza a Microsoftot abban, hogy a 68,7 milliárd dolláros tranzakció lezárulhasson, és az amerikai techóriásé legyen az Activision Blizzard King, és ezzel a Call of Duty IP is (főleg emiatt tiltakozik a Sony, mert sokan PlayStationön CoD-oznak).

A republikánusok által írt levél szerint a Sony megállapodásai Japánban megsérthetik az ország trösztellenes törvényeit: „Úgy tűnik, hogy a japán kormány hatékony politikája, miszerint a Sony ellen nem indít büntetőeljárást, komoly akadályt jelent az amerikai export számára, aminek valódi hatása van a Microsoftra és számos olyan amerikai, világszerte értékesítő játékfejlesztőre és kiadóra, de a Japánban elért bevételeiket csökkentik ezek a gyakorlatok.”

A republikánusok és a demokraták is vizsgálatot szeretnének a Sony és a PlayStation üzleti gyakorlatai körül. A Microsoft szóvivője az Axiosnak azt mondta, hogy a versenyt megakadályozó taktikái miatt igenis beszélni kell a Sony-ról, miközben arról már nem esett szó, hogy ez az egész pont akkor merül fel, amikor a Microsoft akar egy hatalmas kiadót magához húzni. Azt is kérték, hogy ezt a kérdést vigyék el a japán kormányhoz annak érdekében, hogy azonosítsák az amerikai vállalatok előtt álló „további akadályokat”, amelyek megakadályozhatják a japán játékpiacra való bejutásukat.

Gyanúsnak találjuk az időzítést.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu