A Shrek-hagyomány jegyében fogant a Ruby Gillman, tinikráken

MOZI HÍREK – Szépen hasítanak a hagyományos tündérmeséket feldolgozó családi animációs filmek, de jó ideje erős már egy másik vonulat is. Történetesen az, amely kifordítja a „szőke herceg fehér paripán megmenti a királykisasszonyt” típusú történeteket, és más szemszögből meséli el, hogy a jó még akkor is győzni tud túl az Operencián, ha egy zöld szörnyetegről van szó, akinek egy lökött szamár a legjobb barátja.

 

A mesehagyományt szarkasztikusan-ironikusan kifordító Shrek-vonulatot követi a nyár eljövendő nagy családi animációs filmje, a Ruby Gillman, tinikráken is, amely a gimnazistás tinivígjátékok közegébe helyezi jó és rossz örök harcát. Ruby a problémás tinik táborát erősíti, némi bónussszal megverve: nem elég, hogy alapjáraton a 16 évesek beilleszkedési gondjaival küzd, még azt a tényt is fel kell dolgoznia, hogy titokban a nemes óriáspolipok ősi rendjébe tartozik. Mint kiderül, a krákenek a legendákkal ellentétben nem a Hét Tengerek rémei, akik mélybe húzzák csápjaikkal a hajókat, hanem a becsület és igazság bajnokai, szemben örök ellenségeikkel, a narcisztikus pszichopata sellőkkel. Ruby vesztére a gimiben is pont egy torz lelkületű hableánnyal kerül szembe: Chelsea a menő csajok exkluzív klubjának vezetője, és persze rögtön tengelyt akaszt a kis kívülállóval. Természetesen nem kell sok hozzá, a kis kráken ráébred történelmi küldetésére, és kibontakozik a tengeri mutánsok háborúja.

A Ruby Gillman, tinikráken meséje tehát igen gazdagon szőtt kelme: klasszikus nevelődési történetből, szuperhősös legendáriumból és anti-tündérmeséből sodorták a szálait, rengeteg csavarintással és fodorral.

(Ruby Gillman, Teenage Kraken – hazai bemutató: 2023. június 29.)

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu