Hatalmas érvágás érheti az Európai Unióban a Google-t!

TECH HÍREK – Nem túlzás: ha az EU-ban arra kényszerül az Alphabet (a Google anyacége), hogy a reklámokért felelős üzleti ágazatát leválassza, akkor az itteni jövedelmének négyötödéről kell lemondania!

 

Ha online hirdetésekről van szó, akkor a Google és az AdX jóval a többiek előtt jár, ám most megégetheti magát a cég az Európai Unióban, mivel az EU aggodalmát fejezte ki aziránt, hogy a techvállalat a trösztellenes törvényeket megsértette, emiatt a hirdetésekért felelős szegmensét fel kellene bontani. (Nem gyakori ez, hogy egy nagy cég megsérti a törvényeket? A Microsoft is emiatt kapott egy antitröszt pert a nyakába az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottságtól, az FTC-től…)

Az Európai Bizottság egy terjedelmes posztban beszél arról, hogy a Google-t már tájékoztatta „előzetes véleményéről”, ami arra vonatkozik, hogy a hirdetési üzletágban törvényellenesnek véli a cég tevékenységét. Az EB szerint a keresőmotoros óriás a termékek során a saját hirdetéseit helyezi előtérbe, ami árt a versenynek. Megvizsgálták, hogy az AdX hirdetéseket miképp kezeli a Google. A DFP az AdX-en keresztül futtatja a reklámválasztást, a Google Ads és a DV360 pedig pedig a vásárlási eszközöket biztosítja a hirdetőknek, akik az AdX-en keresztül hirdetnek. Az egyszerűnek tűnő folyamat eredménye, hogy mások nem rúgnak labdába, így a riválisoknak esélyük sincs.

A blogposzt szerint maga a viselkedésbeli változás nem lesz elegendő: „A Bizottság előzetesen úgy véli, hogy ebben a konkrét esetben a magatartási korrekciós intézkedés valószínűleg hatástalan lenne annak a kockázatnak a megelőzésére, hogy a Google folytassa az ilyen önreferenciás magatartást, vagy újakat kezdjen el követni. A Google a piac mindkét oldalán aktív a kiadói hirdetéskiszolgálójával és a hirdetésvásárlási eszközeivel, és mindkét oldalon erőfölényben van. Ezen túlmenően a Google működteti a legnagyobb hirdetéstőzsdét. Ez a Google számára eredendő érdekellentéteket eredményez. A Bizottság előzetes álláspontja szerint ezért a versenyjogi aggályokat csak az oldaná meg, ha a Google kötelezően kivonulna szolgáltatásai egy részéből.”

Persze kérdéses még, hogy lesz-e ebből valami…

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu