Microsoft+ActiBlizz: az új-zélandi szabályzó a felhős játék miatt kétkedik

Az új-zélandi kereskedelmi bizottság (Commerce Commission, mi csak CC-ként említjük) úgy látja, hogy a felhős piacon károsodna a verseny, ha a Microsoft felfalhatja az Activision Blizzard Kinget.

 

A CC dokumentumában ezt írta: „Aggódunk amiatt, hogy ezek a hatások abból adódhatnak, hogy az összefonódással létrejött vállalkozás részben vagy teljesen kizárja a felhőalapú játékokban részt vevő versenytársait (például a Sony-t vagy az Nvidia-t) az Activision [Blizzard King] bizonyos tartalmaihoz, és különösen a Call of Duty (CoD) játékokhoz való hozzáférésből, ami a felhőalapú játékokban folyó verseny rovására megy.

Továbbra is vizsgáljuk, hogy a javasolt ügylet jelentősen csökkentené-e a versenyt, mivel az összefonódással létrejött vállalkozás részben vagy teljesen elzárná a játékkonzolok területén működő versenytársait (különösen a Sony-t) az Activision bizonyos tartalmaihoz való hozzáférés elől, ami a konzolok kínálatában a verseny rovására menne. Ha az Activision játékai kellően fontosak a felhőalapú játékszolgáltatások vagy a konzolok értékesítésének előmozdítása szempontjából, akkor ez azt eredményezheti, hogy az összefonódással létrejött vállalkozásnak mind az ösztönzése, mind a képessége megvan arra, hogy kizárja a riválisok hozzáférését ehhez a tartalomhoz, gyengítve ezzel a versenyben való helytállásukat,” írja a CC, ami még nem döntött arról, hogy elfogadja-e a 68,7 milliárd dolláros tranzakciót.

A CC július 4-éig várja a Microsofttól, az ActiBlizztől és az érintett felektől a dokumentumokat, bizonyítékokat, majd 17-éig döntésüket közölni is fogja a regulátor. Több mint 40 országban már elfogadták a felvásárlást, de az Egyesült Államokban az FTC, az Egyesült Királyságban a CMA akadályozza a tranzakció lezárását. Előbbi egy ideiglenes távoltartási végzést szeretne elérni, utóbbi pedig elutasította a felvásárlást, és ezt már fellebbezte is a Microsoft.

Tavaly év végére egy csoport játékos beperelte a Microsoftot a felvásárlási kísérlete miatt, ám néhány hónapja a redmondi cég sikerrel járt a per leállításában, ugyanis nem állt rendelkezésre bizonyíték. Ez a csoport most visszatért egy módosított kereslettel, célkeresztjükben pedig Matt Booty, az Xbox Game Studios vezetője, illetve Tim Stuart, a Microsoft „pénztárnoka” áll, és erről állítólag emaileztek. Az ügyről az Axios számolt be.

A birtokukba jutott email szerint megcáfolhatatlan bizonyítékuk van arra, hogy az Activision Blizzard King felvásárlásával a Microsoft célja a Sony kigolyózása a játékiparból. Oké, akkor lássuk, hogy így van-e…

Forrás: WCCFTech, PSU

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu