Húsz éve mutatták be Sean Connery utolsó filmjét: tényleg miatta hagyott fel a színészettel?!

MOZI HÍREK – 2006-ban Sean Connery 52 év után visszavonult a színészi pályától, állítólag a 2003-as filmje, A szövetség hatalmas bukása miatt…

 

 

A szövetség (The League of Extraordinary Gentlemen) 2003-ban került a mozikba. A hírhedt filmben való munka lehetett az, ami végül meggyőzte a színészóriás Sean Connery-t, hogy visszavonuljon. A filmet a kritikusok, a közönség és – előre láthatóan – az alkotó Alan Moore is elítélte, akinek nemtetszése a művei filmadaptációival szemben legendás. A színész Sean Connery is kommentálta a film kudarcait. Később utalt arra, hogy ez is hozzájárult ahhoz a döntéséhez, hogy több mint 50 év után befejezze pályafutását.

Connery hivatalosan csak 2006-ban jelentette be visszavonulását, amikor az Amerikai Filmintézetben életműdíjat kapott.

2007-ben Sean Connery elárulta (a BBC News-on keresztül), hogy Steven Spielberg majdnem elcsábította a visszavonulásból az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című film kedvéért. Úgy döntött azonban, hogy „a visszavonulás túl szórakoztató”. Connery 2020-ban bekövetkezett halála előtt még egy utolsó filmet forgatott. Ez Sir Billi szinkronszerepe volt a 2012-es azonos című animációs filmben. Feltehetően kevésbé volt megterhelő számára egy animációs filmhez párbeszédeket felvenni, mint A szövetségben szerzett tapasztalatai.

 

Miért vonult vissza Sean Connery A szövetség után?

 

Sean Connery egészségi állapota nem kis szerepet játszott abban, hogy 2006-ban hivatalosan is visszavonult. Akkor a színész az AFI ünnepségén egy sikeres műtétre hivatkozott, amelynek során eltávolították a veséjén lévő daganatot. Azonban széles körben elfogadott, bár hivatalosan sosem erősítették meg, hogy Connery visszavonulásának fő oka A szövetség forgatásán szerzett tapasztalatai voltak. Connery nem jött ki jól a rendezőjével, Stephen Norringtonnal. Legalábbis nehéz másra következtetni abból, hogy többször „őrültnek” és „holdkórosnak” nevezte. A színész és a rendező rendszeresen összetűzésbe kerültek a forgatáson.

A Conneryvel készített későbbi interjúk rávilágítanak arra, hogy ezek az összecsapások végül is arra ösztönözték, hogy visszavonuljon Hollywoodból.

 

 

Sean Connery

 

 

Norrington láthatóan szívesebben dolgozott a film VFX-jén, mint a színészekkel. A 2003-as bemutatóról szóló L.A. Times-cikkben egy forrás azt állította, hogy bár Norrington tehetséges vizuális filmes, nem egy „emberbarát”. Ez egyértelműen feldühítette Connery-t, aki 2005-ben a New Zealand Heraldnak azt mondta, hogy „elege van az idiótákból… az egyre szélesedő szakadékból azok között, akik tudják, hogyan kell filmet készíteni, és azok között, akik zöld utat adnak a filmeknek”. Mivel akkor már A szövetség óta nem dolgozott filmben, valószínű, hogy Connery a Norringtonnal és a stúdióval való nehéz kapcsolatára utalt.

 

Tényleg ennyire szörnyű film lenne A szövetség?

 

A L.A. Times cikke szerint éppen Sean Connery alkalmazásának költségei volt az egyik fő oka annak, hogy a film nem teljesített a kasszáknál. A Fox állítólag jelentős összeget költött arra, hogy Connery-t biztosítsa a filmhez. Így kevesebb pénz maradt arra, hogy fiatalabb sztárokat szerződtessenek, akik talán szélesebb közönséget vonzottak volna. Ráadásul a film forgatását katasztrófák gyötörték.

A gyártás közbeni árvíz miatt 7 millió dollár értékű díszlet veszett oda, ami három hetet késleltette a gyártást, és az utolsó pillanatig effektgyártó nélkül maradtak.

A bajt tetézte, hogy A szövetség az első Karib-tenger kalózaival szemben indult. A film egy rendkívül népszerű vidámparki kirándulás alapján készült, és Orlando Bloom és Jonny Depp főszereplésével a fiatalabb közönség számára kézenfekvő választás volt. Ami még rosszabb, hogy az Alan Moore-rajongókat elriasztották a kritikák. Ezekből kiderült, hogy a Fox és Stephen Norrington a forrásanyagból egy közönséges kalandfilmet csináltak. A film méltatlan véget vethetett Sean Connery karrierjének. Ám az ő fanyar humora és a filmről alkotott szókimondó véleménye garantálta, hogy a kudarc még mindig szerepel a film örökségében.

Forrás: BBC, L.A. Times, New Zealand Herald

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu