Meghökkentő kulisszatitok: Spielberg szerint A cápa leghíresebb haláljelenete majdnem túl véres lett!

MOZI HÍREK – Egy pillanatot Spielbergnek ki kellett vágnia A cápa emlékezetes haláljelenetéből, mert az adott jelenet túl horrorisztikus lett volna.

 

A cápa még sötétebb lett volna, ha benne maradt volna az a kegyetlen jelenet, amikor az áldozat A cápa szájában lógva vérhányást produkál. Spielberg, a film rendezője úgy döntött, hogy kivágja a jelenetet, mivel a film többi részéhez képest túl véresnek és félelmetesnek tartotta. A borzasztó jelenet tanúja egy gyermek lett volna, ami még tovább növelte volna a film általános borzalmát és sötét hangulatát.

Ha az adott jelenet nem lett volna eredetileg olyan brutális, akkor talán A cápa még sötétebb lett volna. Egy cápa elszabadul és ártatlan embereket terrorizál, egy rendőrből, egy biológusból és egy cápavadászból álló csapat pedig levadásszák a cápát. A cápa számos véres jelenetet tartalmaz, ahogy A cápa a Cape Cod-i lakosokat darabokra tépi, ami új félelmet kelt az óceán iránt, és útjára indítja a nyári blockbuster trendjét.

Steven Spielberg a Vanity Fair-nek adott interjújában elárulta, hogy meg kellett változtatnia az egyik ikonikus haláljelenetet, amelyben A cápa a torkolatban támadja az áldozatokat. Spielberg kifejtette, hogy mennyire brutális volt az a jelenet, ahol A cápa megöli a Teddy Grossman által alakított cserkészvezetőt, aminek szemtanúja többek között egy gyerek volt, ami szerinte végül túl messzire ment. Tekintse meg az alábbi idézetet:

„Azért vágtam ki a jelenetet, mert túl véres, túl véres volt. Teddy Grossman kaszkadőrként alakította az áldozatot – és Teddy egyébként nagyon humoros figura -, de eredetileg A cápa szájában lovagolt, mint egy hajó szűzfője, a vízben a gyerek felé, vért okádva. Ez sokkal rettenetesebb volt, mint bármi más, ami a film első harmadában történt, ezért kivettem.”

 

Hogyan alakította át Spielberg A cápa torkolatjelenetét?

 

A cápa torkolatjelenete az első alkalom, amikor a nézők ténylegesen láthatják a cápát cselekvés közben. A feszültség az egész jelenet alatt nő, ahogy a vízben töltött békés pillanatok brutális támadássá változnak. A cápa felborít két csónakot, letép egy ember lábát, és pezsgő vértócsát hagy maga után, ami Chrissie Watkins nyitójelenetében bekövetkezett halála és Quint halála mellett a film egyik legemlékezetesebb jelenete, amikor a film csúcspontján szembeszáll a cápával.

Ha Spielberg a torkolattámadás eredeti vágását is beleértette volna A cápa filmbe, az néhány néző számára teljesen tönkrevágta volna a jelenet szándékát. Az a kép, ahogy az ember A cápa szájából lógva vért okád, nem egy visszafogott támadást sugall, ami megkapja a támadás által megérdemelt méltóságot, hanem inkább a horror kedvéért történő bemutatást. Ez jelentős eltérés lett volna az első felvonás hangvételétől, és túlságosan abszurd ahhoz, hogy igazán értékelhető legyen.

A cápa már önmagában is mély félelmet keltett a cápáktól, és még Spielberg is nyíltan sajnálja, hogy A cápa drasztikusan csökkentette a cápák számát. Mivel az emberek már így is rettenetes félelmet éreznek A cápatámadásoktól, A cápa horrorjának növelése csak rontott volna a film valós hatásain. Bár érdekes lett volna látni Spielberg eredeti elképzeléseit a támadással kapcsolatban, mind A cápa,

Forrás: Screenrant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu