Spider-Man 2: Már megint megy a „rajongói” hiszti az újabb Pókember játék körül

Bár a Marvel’s Spider-Man 2 előzetesei minden rajongót nagy izgalommal töltöttek el, az Insomniac Games fejlesztői nem először néznek szembe ismerős problémával.

 

A Marvel’s Spider-Man 2 számos, nem indokolt vitával és sajátságos kritikával találja magát szemben, melyekkel a játékosok ostorozzák az Insomniac Games-et. A franchise-t korábban érintő viták, mint például az infamous „puddlegate”, szemléletesen mutatják a rajongók hajlamát a túlzásra és értelmetlen vitákra. A karakterdizájn változtatások és az újrahasznált animációk kritikája apróságnak tűnik, és frusztráló látni, hogy ezeket a kisebb hibákat aránytalan mértékben felnagyítják.

A Marvel’s Spider-Man 2 úgy tűnik, hogy minden a siker felé mutat. Az Insomniac Games nem csupán két remek játék folytatását teremti meg, amely lehetőséget biztosít nekik, hogy az alapokon építsenek, és továbbfejlesszék azt, ami már jól működött, de a játék PlayStation 5 exkluzív lesz. Ez lehetővé teszi az Insomniac Games számára, hogy egy valóban next-gen élményt nyújtson, így biztosítva, hogy Peter és Miles következő története technikailag is lenyűgöző legyen. A narratíva pedig rajongói kedvencekkel, mint Kraven és Venom, fog találkozni, ami szintén hozzáad a plusz pontokhoz. Mindezek ellenére az Insomniac Games-nek a megjelenés előtt még meg kell küzdenie furcsa panaszokkal és ellentmondásokkal.

Természetesen a játékosoknak minden joguk megvan kritizálni a tartalmat, amit egy játék premierje előtt bemutatnak, amíg a kritika konstruktív és nem ellenséges. Sajnos, mint ahogyan az eredeti Marvel’s Spider-Man esetében, a Marvel’s Spider-Man 2 esetében sem ez a helyzet. Az ostorozás és némi furcsa piszkálódás mellett a játékosok ismét túlzottan ellenségesek lettek az Insomniac Games-el szemben, a durva hozzászólások rendszeresek az interneten. Ez nagy szégyen, hiszen a franchise ismét sokkal több vitát vált ki, mint amennyit megérdemelne.

 

A Marvel’s Spider-Man 2 kötekedő kritikái sajnos nem számítanak újdonságnak

 

Az eredeti Marvel’s Spider-Man-nek is voltak a maga furcsa ellentmondásai, a leghírhedtebb közülük a puddlegate volt. Ahogy a neve is mutatja, a játékosok az interneten dührohamot kaptak egy nagy pocsolya miatt, amelyet kivettek a végleges kiadásból, azzal érvelve, hogy az eltávolítása egy masszív grafikai visszafejlődés jele, mint ami az eredeti Watch Dogs esetében történt. A valóságban az Insomniac egyszerűen áthelyezte a pocsolyát, és megváltoztatta a világítást a szóban forgó küldetésből, így az egész vita értelmetlenné és kínossá vált.

Továbbá, az úgynevezett rajongók zaklatták és sértegették az Insomniac Games fejlesztőit az első cím remasterében és az újabb Marvel’s Spider-Man játékokban Peter Parker arcának megváltoztatása miatt. Függetlenül attól, hogy a játékosok egyetértenek-e az Insomniac logikájával, miszerint a fiatalabbnak tűnő arc jobban illik Yuri Lowenthal alakításához, a változtatás körüli elsöprő felháborodás szánalmas volt és marad. A kezdeti változás miatt halálos fenyegetésekkel és valódi gyűlölettel illették a fejlesztőket, ami szörnyű, és furcsa, tekintve, hogy Peter Parker milyen ritkán veszi le a maszkját a történet során. Bár lehet érvelni amellett, hogy a régi arc bizonyos jelenetekben jobban működik (ahogyan az is, hogy az eredeti modell nem mindig néz ki jól), nem lehet igazolni a játékosok viselkedését.

Péter Parker arcával kapcsolatos panaszokat még évekkel az átigazítás után is láthatjuk, ami fárasztó, és mostanra Mary Jane Watson új karaktermodelljével kapcsolatos agresszív megjegyzések is csatlakoztak hozzájuk. A többi karakterhez hasonlóan, ő is dizájnváltozáson esett át a folytatásban, elengedte a haját, és jobb grafikai hűséggel valósították meg. Annak ellenére, hogy az Insomniac Games egyik fejlesztője kijelentette, hogy ez csak a régi dizájn továbbfejlesztett változata, egyes játékosok túlságosan agresszívvá váltak, mert teljesen másnak ítélték, hazugnak nevezték az Insomniac-ot, és azt állították, hogy MJ arcának minden egyes vonása megváltozott. Emellett rengeteg szexista komment és érv hangzott el azzal kapcsolatban, hogy Mary Jane nem néz ki elég csinosan, egyes rajongók pedig még jobban lehordták MJ dizájnját, mint az első játék esetében.

Már a Marvel’s Spider-Man 2 sztoris trailere előtt is lehetett látni, hogy a játékosok megpróbáltak vitákat indítani a játék körül. A gameplay bemutató után néhány néző azt az érvet hozta fel, hogy az Insomniac lusta volt, mert New York City – egy nagyon is valós helyszín – túlságosan hasonlóan nézett ki, mint az előző játékokban. Mások arra panaszkodtak, hogy a hálószárnyakon kívül Peter Parker lengő mozdulatai túlságosan sok újrahasznosított animációt tartalmaznak. Azonban, mivel Peter valószínűleg évek óta ugyanúgy leng, a hasonló animációknak tökéletesen értelme van. Ez segít az erőforrások spórolásában is, amit minden folytatás megtesz, és akárcsak a God of War Ragnarok hajóanimációinál, szó szerint nem árt, ha olyan animációkat hozunk vissza, amelyek tökéletesen működtek egy korábbi játékban.

Mint minden videojáték-franchise-ban, a Marvel’s Spider-Man játékokban is vannak hibák. A fő történeten kívüli gonosztevők hiánya már az első két résznél is problémát okozott, míg a túlságosan egyszerű főgonosz harcok és az ismétlődő mellékes tartalmak további problémákat vetettek fel. Az első játékban a mozgó pocsolyához hasonlóan azonban a megszokott lengő animációk és a „öregnek” tűnő Mary Jane csak apróságoknak tűnnek. Mivel a Marvel’s Spider-Man sorozat annyi mindent csinál jól, lehet, hogy a kritikusok csak próbálnak olyan dolgokat találni, amikre panaszkodhatnak. Akárhogy is, frusztráló látni, mert nincs sok értelme ilyen apróságokon rágódni – ha egyáltalán annak tekinthetők.

Forrás: GameRant

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu