Közkinccsé vált a The Wolf Among Us fantasy noir univerzum, most már mindenkié lenne?!

Bill Willingham, a Fables univerzum teremtője, amely a Telltale Games „The Wolf Among Us” című emlékezetes kalandjátékának is helyszíne, most közkinccsé tette saját művét, így – elvileg – az ő értelmezésében mostantól mindenki készíthet The Wolf Among Us játékot. Persze, azért az egész nem ilyen egyszerű…

 

A bejelentésről Willingham egy bő lére eresztett bejegyzésben számolt be Substack oldalán. A bejegyzés azzal kezdődik: „2023. szeptember 15-től kezdődően a Fables nevű képregény-univerzum, valamint az összes hozzá kapcsolódó spin-off és karakter, közkinccsé válik. Ez már megtörtént, és ahogy a legtöbb szakértő megmondja, ha egyszer valami megtörténik, azt visszacsinálni már nem lehet.”

Willinghamnek több oka is van erre az alapvetően szokatlan lépésre. Kifejti, hogy „az Egyesült Államok védjegy- és szerzői jogi törvényeinek reformálása iránti gondolatai radikális átalakuláson mentek keresztül”. Azt állítja, hogy a jelenlegi rendszer „nem más, mint etikátlan háttéralkuk összevisszasága, amelyek célja, hogy a védjegyek és szerzői jogok a nagyvállalatok kezében maradjanak”.

Az egyik fő indok Willingham DC Comics-szal való elégedetlenségéből ered. Kritizálja a céget mind az ő Fables-univerzuma kezelése, mind saját szerzői jogi szerződésének értelmezése kapcsán. Így fogalmaz: „Amikor először írtam alá a DC Comics-szal, a céget becsületes és tisztességes emberek vezették. Ebben az időben ezek az emberek elmentek, vagy kirúgták őket, és mostanra helyüket tisztesség nélküli idegenek vették át.”

A bejegyzésében Willingham több konkrét problémát is felsorol a DC-vel kapcsolatban, közülük több is az ő Fables-univerzumának Telltale általi adaptációjával van összefüggésben. Azt állítja, hogy a DC jogászai maguk is elismerik, hogy a szerzői jogi szerződésük „olyan értelmezést tesz lehetővé, amelynek alapján velük szabadon rendelkezhetnek”, és hozzáteszi: „Nincsenek semmilyen kötelezettségek abban, hogy az értékét és integritását megvédjék, sem saját maguk, sem harmadik felek felé.”

A díjazás is egy kritikus téma. Willingham azt állítja, hogy a DC először megígérte, hogy „a Telltale Gamesnek járó Fables-licenc díjait neki is kifizetik”, de később visszakoztak, és az ígért összeget „tanácsadói díjként” ajánlották fel, ezzel elkerülve azt, hogy elismerjék, hogy tartoznak neki.

Willingham a Fables univerzumának közkinccsé tételét „aszimmetrikus hadviselésnek” tekinti, és alternatívájaként szolgál a DC Comics elleni pernek, amit szerinte nem engedhet meg magának, és amire nem szívesen áldozna éveket. Elmondása szerint a Fables univerzum közkinccsé tétele lehetővé teszi, hogy „a mű jó kezekbe is kerüljön, ha már egyszer megakadályozni nem tudta, hogy rossz kezekbe kerüljön”.

Összességében ez azt jelenti, hogy bárkinek szabadon kellene lennie saját Fables műveket létrehozni, bár Willingham azt tanácsolja, hogy „a szerzői jogi törvények nagyon bonyolultak, szándékosan zavarosak és homályosak.” Az ő saját szerződése továbbra is köti a DC Comics-hoz, amely azt jelenti, hogy nem hozhat létre vagy engedélyezhet új Fables műveket a DC engedélye nélkül.

Ami a „The Wolf Among Us”-t illeti, a helyzet nem egyértelmű. Az eredeti Telltale Games majdnem egy évtizede hozta létre a sorozat első évadát, és azóta a cég összeomlott, de az LGC Entertainment néven feltámadt. Ez a stúdió jelenleg is a folytatáson dolgozik, amit nemrég 2024-re halasztottak, mert aggódnak „a fejlesztő csapat egészségének megóvása miatt”, ami az eredeti stúdiónál nem volt szokás.

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu