Ahsoka és Anakin harca a Star Wars leghíresebb fénykardpárbajainak szintézise lenne?!

Ahsoka és Anakin párharca Darth Vader három legfontosabb párbaját tükrözte. Mindez a Sith nagyúr jelentőségére utal a Star Wars kánonban. Figyelem! A cikk SPOILEREKET tartalmaz az Ahsoka 5. epizódjához!

 

 

Az Ahsoka 5. epizódja egy jelentős múltfeltárás, amely Darth Vader három legfontosabb csatájára utal a Star Wars kánonban. Ahsoka Tano (Rosario Dawson) az Erőn keresztül egy látomásnak (?) köszönhetően újra találkozik mestere, Anakin Skywalker (Hayden Christensen) szellemével. Átéli jediként a múltjának kulcsfontosságú pillanatait, miközben Anakin megpróbál egy kritikus új leckét megtanítani neki. Anakin ezen verziója azonban úgy jelenik meg, ahogy Ahsoka teljes egészében emlékszik rá. Beleértve Darth Vadert is.

Anakin nem csak párbajozik egykori tanítványával, de a lánynak újra át kell élnie a Ryloth-i csatát és Mandalore ostromát is a Klónháborúkból.

Ahsoka attól fél, hogy Anakin háborús kiképzésének köszönhetően csak katonává vált. Ahogy attól is, hogy Darth Vaderként mindazzá válik, amivé mestere vált. Ennek érdekében Ahsoka és Anakin találkozása során a Világok közötti világban három olyan döntő pillanat is van, amely Darth Vader legnagyobb és legfontosabb párbajára utal a Csillagok háborújában: a tanítványával, a fiával és a saját mesterével vívott párbajára.

 

Az „Élet vagy halál” felidézi Ahsoka és Darth Vader Star Wars Rebels-párbaját

 

Anakin szelleme be akarja fejezni a kiképzést, amit Ahsoka sosem fejezett be, miután a Klónháborúk vége előtt elhagyta a Jedi Rendet. Kijelenti, hogy új leckét tartogat Ahsoka számára: „Élj… vagy halj meg”. Egykori tanítványával párbajozva és a múltba látogatva Anakin megmutatja Ahsokának, hogy ő több, mint a kiképzése, miközben arra motiválja, hogy megtalálja a rég elveszett célját.

Végül Ahsoka az életet választja, mielőtt visszatérne a fizikai világba, miután Jediként új meggyőződését visszanyerve átalakult.

Ez a párbaj és lecke azonban felidézi Ahsoka valós párbaját Darth Vaderrel Malachor sith világában. Ahogy a Star Wars Rebelsben az eredeti trilógia eseményei előtt láthattuk, Ahsoka nem volt hajlandó elhagyni Darth Vadert, miután megerősítést nyert, hogy valóban ő a mestere, Anakin Skywalker. Vader válasza Ahsoka elkötelezettségére azonban az volt, hogy meg fog halni. Mindez hatásos tükörképe a tanítványának az Ahsoka 5. epizódjában tanított lecke kezdetének.

 

 

MOZI HÍREK - Ahsoka már megmutatta, hogyan erősödött meg a Csillagok háborúja során, de van egy Erő-képesség, amivel most veszélyesen lenyűgözően bánik. (FIGYELEM! Ez a cikk spoilereket tartalmaz az Ahsoka 1. és 2. epizódjáról.) Anakin

 

 

„Nem harcolok veled”: Luke Skywalker vs. Darth Vader A Jedi visszatérben

 

Ugyanígy Ahsoka kezdetben nem hajlandó harcolni Anakinnal, miután az meggyújtja a fénykardját a Világok közötti világot idéző látomásában. Anakin azonban azt mondja, hogy hallott már ilyet korábban is. Majd arra kényszeríti egykori tanítványát, hogy védekezzen a csapásai ellen. Nem hagy neki választási lehetőséget. Anakin valóban hallotta már ezt a mondatot korábban, amikor Darth Vader volt A Jedi visszatérben. Szembenézve fiával, Luke-kal.

Palpatine császár, aki meg akarta rontani az ifjú Jedit, hogy Luke átvehesse Vader helyét, arra bátorította Vader fiát, hogy engedjen a gyűlöletének, és sújtson le az apjára.

Bár Luke-ot valóban megkísértette a sötét oldal, végül nem volt hajlandó harcolni az apjával. Eldobta a fénykardját, ahogyan Ahsoka is teszi az Anakinnal vívott párbaj végén az Ahsoka 5. epizódjában. Ennek eredményeképpen ez egy hihetetlenül hatásos klasszikus tükörkép, összhangban George Lucas filozófiájával, miszerint a Star Wars olyan, mint a költészet, ahol az ismétlődő sorok hatékonyan rímelnek. Mind Luke, mind Ahsoka párbajának igazi győzelme a sötét oldal fölött aratott győzelem. Az, hogy nem hajlandó harcolni vagy megölni Darth Vadert haragjában.

 

„Hiányzik belőled a meggyőződés” folytatja Obi-Wan Kenobi Darth Vader-hangtrükkjét

 

Az Ahsoka 5. epizódjának előrehaladtával Anakin fokozatosan Darth Vaderré változik. Ezen változata végül sárga Sith-szemeket kap, a fénykardja pedig kékről vörösre vált. Visszatérve a Világok közötti világba, hogy befejezzék a párbajukat, Anakin kihívja Ahsokát és felemlegeti a meggyőződésének hiányát. Azonban a hangja jelentősen megváltozott, és ez a mondat sokkal robotikusabb, nem úgy, mint Darth Vader hangja az életfenntartó páncélban.

Ez minden bizonnyal egy dinamikus módja annak, hogy az Ahsoka show mindazt ábrázolja, ami Anakin volt az Erő világos és sötét oldalán egyaránt, bár ez is utal Vader egyik legfontosabb párbajára mesterével.

Ahogy a legutóbbi Obi-Wan Kenobi-sorozatban láthattuk, Kenobi és Vader azt követően kerültek szembe egymással, hogy Obi-Wan jediként újra használni kezdte az Erőt. Miután bűntudata és A Sith-ek bosszúja eseményei óta a Tatooine-on töltött évek száműzetése miatt elzárkózott. A sorozatot záró párbajuk során Vader sisakjának egy része megsérült, láthatóvá vált az alatta lévő ember. Emellett Vader hangszórója is megsérült, ami Anakin hangjának dinamikus keveredését eredményezte Vader hangjával. Mint ilyen, ez egy tragikusan zseniális hangtrükk, amelyre az Ahsoka 5. epizódja is visszautal.

Forrás: Wookieepedia

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu