The Witcher: szomorú dolgot mesélt a regények szerzője a Netflix-szériáról… [VIDEO]

MOZI HÍREK – Andrzej Sapkowskit, a The Witcher (magyar címén A vaják) könyvek szerzőjét lenyűgözte a Netflix sorozatának díszlete. Ám a produkcióval kapcsolatos elképzeléseit nem fogadták szívesen.

 

 

A The Witcher csak egy a számos könyvek és képregények alapján adaptált film és tévésorozat közül. A szerzők általában elveszítik a hatalmat a forgatókönyv és a produkció felett, és ez alól Andrzej Sapkowski sem kivétel.

A Netflix Lauren Schmidt Hissrich által adaptál The Witcher című sorozata a lengyel író, Sapkowski azonos című könyvsorozatából készült. A fantasy drámasorozat a streamingplatform legnépszerűbb szériái közé tartozik. Eddig négy évad készült, a negyediknek várhatóan 2025-ben lesz a premierje.

Sapkowskit nemrég kérdezték a Netflix produkciójában való részvételéről, és utalt rá, hogy nulla beleszólása volt, mert a producerek nem hallgattak a javaslataira.

Sapkowski részt vett a bécsi Comic Conon, és a Cerealkillerz tagjai az írói karrierjéről kérdezték. A beszélgetés végül odáig vezetett, hogy a műsorvezető a sorozat forgatásán tett látogatásáról kérdezte. Illetve arról, hogy adott-e visszajelzést, és tetszett-e neki, amit látott. A tehetséges író nem rejtette véka alá, hogy mennyire megdöbbent a forgatáson. Az „óriási” és a „wow faktorral rendelkező” jelzőkkel illette azt. Láthatóan lenyűgözte, amit a forgatáson látott. A streaming-óriásnak azonban nem volt szüksége további inputra tőle. Állítólag nem hallgatott az ajánlásaira.

A Witcher szerzője a Cerealkillerznek elmondta, hogy adott nekik néhány ötletet. Azonban a Netflix nem hallgatott rá. A szerző egyáltalán nem sértődött meg. Csupán nevetett rajta. Sapkowski elismerte, hogy nem volt ráhatása arra, hogy a streamingóriás hogyan csinálja meg a sorozatot. Sőt, azt mondta, hogy a reakciója „normális”, és viccesen hozzátette, hogy ő csak az író és egy senki.

Az interjú alapján nem világos, hogy Sapkowski mit mondott a Netflixnek, mert nem ment bele a részletekbe. A javaslata valószínűleg a jelmezekre, a produkciós tervezésre, a forgatókönyvre vagy a gyártás más aspektusára vonatkozik. Sapkowski írói tehetségét nem lehet megkérdőjelezni. Hiszen már hat kötetet írt a The Witcher-sorozatban, jövő télen pedig egy újabb kötet érkezik. Valószínűbb, hogy az aggodalma a forgatókönyvvel kapcsolatos, amely eltérhetett a forrástól. Ez azonban nem meglepő, hiszen egy könyvből tévésorozatot készíteni másfajta készségeket igényel.

Ez általában kisebb eltéréseket eredményez a cselekményben és a karakterekben, amelyek nem maradnak észrevétlenek azok számára, akik elolvasták a könyvet, mielőtt megnézik a tévésorozatot vagy a filmet.

Sapkowski ugyanebben az interjúban azt is elmondta, hogy nem válogat a széria különböző adaptációiban és a karakterek illusztrálásában. Megjegyezte, hogy írás közben nem képzeli el a történet és a karakterek teljes képét. Csak a betűkre és a szavakra koncentrál, mivel az olvasók csak ezeket látják a könyvben. Tehát a képzeletbeli részt, illetve a történet képét az olvasókra bízza. Mivel Sapkowskinak nincs konkrét képe a The Witcher karakterterveiről, minden vizuális adaptációt furcsának talál. Egyeseket helyesel, mondván, hogy szépek, másokat nem. Így a karakterek jelmezei vagy a produkciós dizájn valószínűleg nem foglalkoztatja őt.

Forrás: YouTube

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu