Ridley Scott elárulta, mit sajnál legjobban egy vitatott történelmi eposzával kapcsolatban!

MOZI HÍREK – Ridley Scott, a Napóleon rendezője arról beszélt, hogy a 2005-ös történelmi eposzán milyen vágási változtatást hajtott végre, amit – a negatív kritikák után – a legjobban megbánt.

 

 

Ridley Scott a 2005-ös történelmi eposzán elkövetett egyetlen vágási hibáról beszél, amit a legrosszabbnak tart. Scott Napóleonról szóló eposza, amelyben Joaquin Phoenix alakítja a hírhedt francia császárt, jelenleg a mozikban látható. De nem ez a film Scott egyetlen kitérője a történelmi drámák birodalmába. Hiszen 2005-ben a rendező még messzebbre ment vissza az időben egy, a keresztes háborúkról szóló epikus filmmel.

Scott Mennyei királysága szerencsétlen kritikai és jegypénztár-bukás volt, és most, hogy a Napóleon megjelent, a rendező beszélt a 2005-ös, erősen szerkesztett filmjéről, elárulva, hogy melyik az a változtatás, amit már megbánt.

A Deadline-nak nyilatkozva Scott arról beszélt, hogy kivágott egy hatalmas mellékszálat a filmből. Ez nagyobb érzelmi visszhangot adott volna a filmnek, ha benne hagyja. Saját szavaival:

„A Mennyei királyságból 17 percet kivettem, pedig nem kellett volna, ami a jeruzsálemi hercegnő dilemmája volt, aki felfedezte, hogy a fia leprás. Szóval ez az egész történetet félrevitte, és 17 percet emésztett fel a filmből. De számomra ez csak még tartalmasabbá tette a filmet. És kivettem, hogy a történet jobban repüljön, és sajnálom, hogy így tettem. De most megnézem, és azt gondolom, hű, ez jó. Elég jó.”

 

A Mennyei királyság rendezői vágása Ridley Scott eredeti látásmódját tükrözi

 

A Mennyei királyság 135 millió dollárba került, és csak 218 millió dollárt hozott. Ez kiábrándító eredmény Scott Gladiátorának nyomában, és jelenleg mindössze 40%-on áll a Rotten Tomatoes-on. Szerencsére Scott később vissza tudta csinálni a film tempójának felgyorsítására tett néhány súlyos vágási hibát. Többek között visszaállította a fent említett jelenetet, amelyben Eva Green által alakított Sibylla megmérgezi saját fiát, miután rájött, hogy a fiú néhai apjához, IV. Baldwin királyhoz hasonlóan leprában szenved.

A Mennyei királyság 144 perces moziváltozata talán gyorsabb tempót diktált, de Scott csak a Fox kérésére adta ki ilyen hosszúságban, akik aggódni kezdtek, miután a korai előzetesek közönsége rossz kritikákat adott a filmről.

A 2006-ban kiadott 194 perces rendezői vágás lassabb, de Scott szavaival élve „húsosabb”, és ma már a film végleges vágásának tartják. A Napóleonhoz hasonlóan a Mennyei királyságot is kritizálták történelmi pontatlanságai miatt.

A Napóleonnal visszatérve a történelmi eposzok földjére, Scott ismét megmutatja, hogy mennyire szereti a múltat burjánzó történetmesélésen keresztül ábrázolni. Ám ismét előfordulhat, hogy nem lesz teljesen elégedett a film mozis változatával. Ugyanis utalt egy 4 órás vágás létezésére. Azt még nem tudni, hogy Scott legújabb múltbéli víziója kasszasiker vagy bukás lesz-e, de ha mégis megbukik, a rendezőnek ismét várakozik egy hosszabb vágás, amely talán még inkább visszaadja a vízióját.

Forrás: Deadline

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu