Vlagyimir Putyin orosz nemzeti videójátékos Valve-ot akar!

Arra utasította ugyanis a kormányzatát, hogy fontolják meg a Valve hazai lemásolását, így lényegében saját handheld PC-t, operációs rendszert, PC-t és játékplatformot akar.

 

Január végén a kalinyingrádi régió társadalmi és gazdasági fejlődéséről szóló diskurzuson vett részt Oroszország nemrég „újraválasztott” „elnöke”, és kilenc előterjesztésre bólintott rá. Az egyik az volt, hogy egy teljes digitális szórakoztató platform jöjjön létre, ami kísértetiesen hasonlít Gabe Newell cégére. Putyin szerint meg kell fontolni a helyileg és hordozhatóan is használható játékkonzolok, az operációs rendszer, illetve a játékosoknak a játékok és programok felhős rendszeren keresztül történő biztosításának kivitelezését. Steam Machine, Steam Deck, SteamOS, Steam.

Ez is kb. úgy fog menni mint a hazai játékengine (tényleg, azzal történt egyáltalán valami?), ugyanis a határidő június 15-e. Ennyi idő alatt lehetetlen valamit úgy kifejleszteni, hogy azt nem egy az egyben ellopják, majd átnevezik (de ezzel gyorsan lebuknának). Egy orosz hírlap, a Kommersant megvizsgálta, hogy mennyire reális mindez. A Lesta Games (ők futtatják arrafelé a World of Tanks klónját) termékigazgatója szerint 5-10 év kellene egy rendszer létrehozásához, és technikailag az is 15 évvel le lenne maradva. Tehát ha most nekiállnának egy handheld PC-nek, akkor 2040-re hoznák létre azt, amit most tud a Steam Deck…

Szoftver? Az Astra Linux disztrót azért hozták létre, hogy leváltsák vele a Windowst, arra rápakolják a Protont, és azzal sok PC-s játék támogatottsága meg lenne oldva. Oké, de a Steamet hogyan fogják lemásolni? Sokan próbálkoztak ezzel, és nem sok eredmény született ebből. Mindenesetre a kalinyingrádi Csernyakovszkban létrejött egy szilikongyár, szóval értelemszerűen a hazai technológiai szektort próbálják ezzel meglódítani. Évente kb. 200 millió szilikonostya legyártását becslik a gyártól főleg arra, hogy saját napelemeket tudjon gyártani Oroszország.

De legyünk őszinték: ez ismét lehetetlen küldetés. A kilencvenes évek első felében arrafelé egy NES (Famicom) klón, a Dendy terjedt el, amikor a nyugaton a SNES, a Mega Drive, majd a PS1 és az N64 uralta a terepet. Az ország izoláltsága miatt pedig még kisebb az esély bármi érdemleges eredményre.

Forrás: PCGamer, Kreml, Kommersant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu